Chmielenie Imperial IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • silvo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 1

Chmielenie Imperial IPA

Witam,
    Będę robił moje trzecie piwko tym razem Imperial IPA z ekstraktów słodowych płynnych.
    Posiadam chmiele:
    1. Zeus 100g
    2. Amarillo 60g
    3. Centennial 30g
    4. Simcoe 30g
    5. Cascade 30g

Pierwszy raz będę chmielił i mam pytanie do Was, jakie chmiele użyć i w jakich odstępach czasu wrzucać je do gara.
    Wrzucić coś na cichą ?
  • jekub
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

Ja zadam inne pytanie. Lepiej poczekać miesiąc lub dwa i fermentację burzliwą przeprowadzić w 20 C, a później na cichą do piwnicy gdzie będzie 5 stopni mniej, czy teraz robić warkę i obie fermentacje w 20 C? Drożdże us-05.

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 10:28
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • Petitpierre
      25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
      Petitpierre
      Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
      2023-08-25, 21:15
    • darekd
      The Musketeers, Troubadour Imperial Stout
      darekd
      Dawny kontraktowiec, który od 2019 r. jest całkiem sporym browarem stacjonarnym, działa w m.in. w budynku dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

9% alk.
      45 IBU

https://www.themusketeers.be/nl/onze...es/troubadour-...
      2025-03-02, 01:57
    • ART
      Szwecja, Karlskrona, Ronnebygatan 38, Imperial Brygghus
      ART
      Zaraz po prawej stronie od wejścia do multitapu The fox and anchor, za przeszkloną witrynką znajduje się niedawno uruchomiony nanobrowarek Imperial Brygghus. Jest on związany z rzeczonym lokalem, ale ma też swoj malutki "taproom". Salka dla gości jest tuż za szybą witryny a w niej...
      2023-10-17, 19:06
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...