Pomoc w całkowitych początkach.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pingwin71
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 10

    Pomoc w całkowitych początkach.

    Witam! Będąc na urlopie miałem okazję spróbować piwka własnej roboty z brewkita produkcji mojego siostrzeńca. No i wpadłem . Chciałbym spróbować swych sił, od jakiegoś czasu studiuje wytrwale forum i inne dostępne materiały na ten temat.
    Plan jest taki:
    -poczekać jeszcze na trochę niższe temperatury
    -zakupić podstawowy zestaw
    -pierwsza próba typowo z brewkita (ewe. trochę rasowanego)
    -druga z ekstraktów nie chmielonych
    -ewe. trzecia już zacieranie ale to jeszcze daleka droga.
    Po przeczytaniu sporej ilości materiału przyszedł czas na pierwsze pytania (po prostu tak będzie szybciej, łatwiej, pewniej).
    Próbuje rozgryźć Brewtarget, ale mam pewne wątpliwości.
    Wyszło mi coś takiego :


    "Wielkość warki: 20,161 L
    Objętość gotowania: 23,000 L
    Czas gotowania: 60,000 min
    Wydajność: 70%
    Gęstość początkowa: 1,053
    Gęstość końcowa: 1,016
    Zawartość alkoholu: 4,8%
    Goryczka: 24,6 IBU (Tinseth)
    Barwa: 5 SRM (Morey)

    Składniki fermentacji

    Vienna Malt Słód 2,500 kg
    Pilsner (2 Row) Ger Słód 2,500 kg

    Chmiele

    Saaz 4,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 7,7
    Brewers Gold 7,6% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 16,9
    Brewers Gold 7,6% 10,000 g Aromatyczny 0,000 s Granulat 0,0

    Drożdże

    Wyeast - California Lager Lager Płynne 125,000 L

    Zacieranie
    Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas
    Infusion 5,255 L 77,985 C 62,000 C 30,000 min
    Temperature --- --- 72,000 C 30,000 min
    Final Batch Sparge Infusion 23,170 L 79,448 C 74,000 C 15,000 min

    Instrukcje
    0) Dodaj 2,500 kg Vienna Malt, 2,500 kg Pilsner (2 Row) Ger do kadzi zaciernej.

    1) Podgrzej 5,255 L wody do 77,985 C, 23,170 L wody do 79,448 C dla nadchodzących infuzji.

    2) Dodaj 5,255 L wody o temperaturze 77,985 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 62,000 C. Utrzymaj przez 30,000 min.

    3) Podgrzej zacier do 72,000 C. Utrzymaj przez 30,000 min.

    4) Dodaj 23,170 L wody o temperaturze 79,448 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 74,000 C. Utrzymaj przez 15,000 min.

    5) Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 60,000 min.

    6) Dodaj 20,000 g Brewers Gold do gotowania przez 60,000 min.

    7) Dodaj 20,000 g Saaz (Czech Republic) do gotowania przez 30,000 min.

    8) Zakończ gotowanie brzeczki.

    9) Ekstrahuj 10,000 g Brewers Gold do brzeczki dla 0,000 s.

    10) Powinieneś teraz mieć 20,161 L brzeczki nastawnej.
    Spodziewaj się utraty 4,000 L w osadach i chłodzeniu.
    Końcowa pojemność w fermentorze wyniesie 16,161 L.

    11) Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże Wyeast - California Lager (Lager) do fermentora.

    12) Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1,016.

    13) Przelej piwo na cichą fermentację."

    Mniej więcej wszystko mi się zgadza tylko tak:
    1.Ile wody zagrzać w kadzi zaciernej(garnku) przed wsypaniem słodów?
    2.Dlaczego w instrukcji musi być że pierwsze zacieranie infuzyjne? ja to raczej rozumiem w ten sposób że odpowiednią ilość wody(tu pytanie ile?) zagrzewam do tych 65* wsypuję słody i utrzymuje 62*(no własnie jak to zrobić na maszynce gazowej?) 30min potem podgrzewać do 72* następne pół godziny potem parę minut w 78* i wyłączyć ,schładzać. Proszę o ewe. poprawki.
    No i problem , nie widzę w tej instrukcji warzenia nic o wysładzaniu, mogli byście opisać jak to powinno wyglądać żeby uzyskać takie ilości brzeczki jakie są wyliczone?bo tego etapu za bardzo nie "kumam"...

    I czy można przy pomocy Brewtarget konstruować przepisy na warki tylko z brewkita oraz ze słodów nie chmielonych, bo jak próbuje to jakieś bzdury mi wychodzą?

    Bardzo przepraszam za przydługi elaborat, ale wybaczcie, pierwszy raz !!!
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    Nie wczuwaj się tak w te temperatury i ilość wody,wody daj jakieś 15-20 l,nie ma to żadnego znaczenia, byle mieszało się dobrze, temperatura też bez paniki jak będzie miał na starcie ze 65 z opadem do 62,potem podniesiesz do tych 72 potrzymasz te 20-30 min, ale tak właściwie na początku zrób sobie zacieranie jedotemperaturowe w okolicach 62-66 (przez godzinę) i będzie dobrze.

    Najlepiej znajdź kogoś w okolicy zacierającego, zobaczysz raz, przekonasz się ,ze to właściwie jak gotowanie zupy i nie ma w tym żadnej filozofii, zaoszczędzisz na puszkach, kupisz za to chłodnicę.

    Ewentualnie poszukaj sobie filmików o zacieraniu.

    Comment

    • Vospylsan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 24

      #3
      Witam Was. Jutro zabieram się do dwej drugiej warki - będzie to zestaw z ekstraktów browamatora prawdziwe ale 12 blg. Tam jest 30g chmielu east kent golding i 30 g fuggles,, mam taki pomys,ł aby dać to w całości na gorycz, a na cichą dodać ze 70g simcoe. Czy wg Was takie coś ma sens?

      Comment

      • Vospylsan
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.04
        • 24

        #4
        ...w końcu z wyżej wymienionym zestawem zrobiłem tak: wrzuciłem po 30g fuggle i east kent golding na gorycz i na ostatnie 10 minut gotowanie 20g simcoe. Zamierzam na cichą dać łącznie ze 70 g simcoe - 35 g po przelewie na cichą, a resztę po 5 dniach.

        Comment

        • pingwin71
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.09
          • 10

          #5
          Jeśli chcę zrobić recepturę w programie Brewtaget na ekstraktach niechmielonych to, jeśli nie widzę danych ekstraktów (np.WES) to muszę wszystko wprowadzić ręcznie? jeśli tak to czy istnieje jakaś gotowa baza takowych? głównie takich co występują u nas w Polsce?

          Comment

          Przetwarzanie...