piwa z brewkitów - wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jancewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.09
    • 34

    #1

    piwa z brewkitów - wątpliwości

    Jestem nowy na forum więc prośba o wyrozumiałość... Przed napisaniem tego postu szukałem odpowiedzi na forach aczkolwiek nie znalazłem wprost odpowiedzi na moje wątpliwości.
    Mam mianowicie pewien problem z rezultatami jakie są efektem robienia piw z brewkitów.
    Pierwsza "warka" to był lager Coopersa - przyszedł jako gratis do zestawu ze sprzętem. Zrobiłem zgodnie z przepisem na cukrze więc wyszedł jak wyszedł...

    Kolejne gotowce robiłem już dodając ekstrakty słodowe (głównie płynne, 1.7kg ale też i suche - 1kg). Efekty były dużo lepsze niż inauguracja aczkolwiek zawsze jest jakieś ale. Generalnie w każdym przypadku piwo ma dziwny posmak - taka lekko nieprzyjemna goryczka (efekt zawsze ten sam pomimo różnych brewkitów - głównie różne rodzaje piw ALE Coopersa lub Muntonsa). Czy wpływ na taki posmak może mieć to, że nie zlewam znad osadu na cichą? Po prostu trzymam 2 tygodnie w fermentatorze, potem do butelek (cukier do refermentacji). Dzisiaj nastawiłem kolejną porcję i zamierzam zlać po burzliwej na cichą (nabyłem w tym celu drugi fermentator). Niektórzy jednak odradzają ten zabieg przy brewkitach uznając to jako bezcelowe; Jakie jest Wasze zdanie? Z drugiej strony przecież i tak powstanie osad drożdżowy w butelkach przy refermentacji...

    A może to słód? - dostępne są główne WES albo Bruntal - może to ich wina... ? Czy po prostu brewkity tak już mają?

    Infekcję raczej wykluczam, piwka są klarowne i mają ładną pianę i kolor.

    Druga sprawa to chmielenie na zimno - czy czasem chmiel nie opadnie na dno i nie zmiesza się wystarczająco z przygotowanym piwem?

    Będę wdzięczny za wskazówki!
  • javiki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 83

    #2
    Zerknij do mojego tematu- browar TESZ ekstrakty.
    Ja robiłem pierwsze piwa tylko na ekstraktach -potem zaczałem robić z częściowym zacieraniem. Zacieranie na lenia -czyli wrzucam ok 1kg słodów do skarpety-zalewam woda o temp ok 70st-tak żeby słody leżały w temp ok 68st -na ok 60min. Dzięki temu jestem w stanie zrobić fajne ciemne piwa z dużą ilością smaku.
    Chmielenie rób sam-wtedy masz wpływ na to jakie chmiele i ile tego chmielu dasz. Jak nie lubisz mocno gorzkich piw -dawaj chmiele tylko na koniec gotowania-oddadzą malo goryczki-więcej aromatu.
    Ja trzymam piwo 2 tyg w tym samym fermentorze, na ostatnie 3 dni daję chmiel na zimno. Przelewam tylko do drugiego na rozlew. Cukier do refermentacji - przyjąłem 120 -140g na 20l -to rozpuszczam w 1l wody i zagotowuję. po wystudzeniu daję przed rozlewem do fermentora z kranikiem i mieszam. Potem rozlewam do butelek.

    Comment

    • jancewicz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.09
      • 34

      #3
      Dzięki za pomoc. A na Twój temat trafiłem już wcześniej - bardzo interesujący!
      Jedno pytanko - w jaki sposób przelewasz do drugiego fermentora przed rozlewem żeby się farfocle (stare drożdże + syf z chmielu w granulacie) nie przelały? Rurka zakończona pończochą?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10806

        #4
        Wężyk, jeśli po chmieleniu na cichą montuję "druciaka"
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • kowdi
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.04
          • 41

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jancewicz
          Dzięki za pomoc. A na Twój temat trafiłem już wcześniej - bardzo interesujący!
          Jedno pytanko - w jaki sposób przelewasz do drugiego fermentora przed rozlewem żeby się farfocle (stare drożdże + syf z chmielu w granulacie) nie przelały? Rurka zakończona pończochą?
          Dodam jeszcze, że do filtrowania niezłe są gaziki. W każdej aptece do dostania, są jałowe, więc nie trzeba nic z nimi robić wcześniej, tylko trzeba mieć pomysł na zamontowanie tego, jeżeli masz zamiar dużo syfu przefiltrować.

          Comment

          • jancewicz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.09
            • 34

            #6
            mi radzili aby pończochę (wygotowaną i zdezynfekowaną jakimś piro) nałożyć na końcówkę węża po stronie nowego fermentora i delikatnie zlać - podobno powinna pozbierać syf...

            Comment

            • javiki
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.03
              • 83

              #7
              wężyk gumowy -na końcu szklana rurka z otworkiem 2cm powyżej końca. Jak ustawię pionowo - otworek jest ponad osadem. żadnych pończoch nie stosuję-a te trochę farfocli-mi nie przeszkadza

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 17:59
              • bartek90
                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                bartek90
                Cześć wszystkim,
                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                2020-05-14, 13:41
              • KulisBrew
                KuliśBrew
                KulisBrew
                Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
                Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
                kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
                2020-08-28, 15:09
              • dadek
                Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                dadek
                Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                2025-01-29, 04:15
              • e-prezes
                Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                e-prezes
                alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                2024-12-03, 23:18
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...