Witam Wszystkich .
Chcę zrobić pierwszą Warkę z zacieraniem.
Założenie: Warka 20 litrów wykonana na bazie 5 kg słodu.
Mam jednak 2 ograniczenia, które chcę „załatwić” sposobem. Mam garnek tylko 22 litry i nie mam chłodnicy…
Planuję to zrobić następująco:
Do gara (22 l) wleję TYLKO 12,5 l wody, podgrzeję do 68 st i dodam 5 kg słodu (wiem, że literatura podaje, że lepsze proporcje to 4 l/kg, ale z drugiej strony czytam, że nie ma błędów przy bardziej gęstych zacierach.)
Po zacieraniu wszystko trafi do fermentora z filtratorem z oplotu.
Nie wiem ile z tego wycieknie (podejrzewam, że ok. 8-9 litrów).
Będę to wysładzał ok. 6 litrami gorącej wody.
Uzyskane 15 litrów brzeczki będę gotował i chmielił w moim 22 litrowym garnku.
Podczas gotowania będą kolejne straty wody- pewnie ok. 2 litrów.
Uzyskuję więc ok. 13 litrów gorącej brzeczki, którą muszę schłodzić.
Wiem, że ważne aby max szybko zejść ze 100 stopni poniżej 80 st (DMS i posmaki warzywne w piwie).
Przeleję więc to 13 litrów do właściwego fermentora i po prostu wleję tam 7 litrów zimnej wody.
Uzyskuję zakładaną ilość Warki i mam ją schłodzoną poniżej 80 st. Resztę wychłodzę w wannie do ok. 20 st i zadam drożdże.
Moje pytanie:
Czy takie postępowanie ma szanse na sukces ? Co ewentualnie poprawić.
Proszę nie pisać kup większy gar i chłodnicę- mamco mam.
Dziękuję i pozdrawiam
Jacek
Chcę zrobić pierwszą Warkę z zacieraniem.
Założenie: Warka 20 litrów wykonana na bazie 5 kg słodu.
Mam jednak 2 ograniczenia, które chcę „załatwić” sposobem. Mam garnek tylko 22 litry i nie mam chłodnicy…
Planuję to zrobić następująco:
Do gara (22 l) wleję TYLKO 12,5 l wody, podgrzeję do 68 st i dodam 5 kg słodu (wiem, że literatura podaje, że lepsze proporcje to 4 l/kg, ale z drugiej strony czytam, że nie ma błędów przy bardziej gęstych zacierach.)
Po zacieraniu wszystko trafi do fermentora z filtratorem z oplotu.
Nie wiem ile z tego wycieknie (podejrzewam, że ok. 8-9 litrów).
Będę to wysładzał ok. 6 litrami gorącej wody.
Uzyskane 15 litrów brzeczki będę gotował i chmielił w moim 22 litrowym garnku.
Podczas gotowania będą kolejne straty wody- pewnie ok. 2 litrów.
Uzyskuję więc ok. 13 litrów gorącej brzeczki, którą muszę schłodzić.
Wiem, że ważne aby max szybko zejść ze 100 stopni poniżej 80 st (DMS i posmaki warzywne w piwie).
Przeleję więc to 13 litrów do właściwego fermentora i po prostu wleję tam 7 litrów zimnej wody.
Uzyskuję zakładaną ilość Warki i mam ją schłodzoną poniżej 80 st. Resztę wychłodzę w wannie do ok. 20 st i zadam drożdże.
Moje pytanie:
Czy takie postępowanie ma szanse na sukces ? Co ewentualnie poprawić.
Proszę nie pisać kup większy gar i chłodnicę- mamco mam.
Dziękuję i pozdrawiam
Jacek
Comment