Coś złego dzieje się podczas fermentacji?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Coś złego dzieje się podczas fermentacji?

    Koledzy. Może coś doradzicie, bo nie jestem w stanie dojść, co mi wychodzi nie tak.

    Nie jestem w stanie uzyskać APA chmielonej na zimno o czystym, przyjemnym aromacie chmielowym, takim jaki produkują browary rzemieślnicze. Zawsze mam nieprzyjemny słodko-gorzki aromat (już w momencie butelkowania, więc to nie utlenienie), bez względu na to jakiego chmielu bym nie używał, a aromatu z chmielenia na zimno praktycznie nie czuć. Podejrzewam że w procesie fermentacji pojawia się jakieś paskudztwo, które psuje cały efekt w aromacie. Przy czym w smaku też jest słabo. W bitterach natomiast często pojawia mi się aldehyd octowy. Dla odmiany wyszły mi całkiem niezłe pszenica i żytnie na Mauribrew Weiss i porter na W-34/70. Tak jakby mam duży problem z fermentacją jak stosuję S-04 albo US-05.
    Od jakiegoś czasu modyfikuję moje procesy piwowarskie by zlikwidować problem, ale jakoś nie bardzo się to udaje. Aktualnie w swoich procesach stosuję:
    • Dokładny (0.1st C) elektroniczny termometr z sondą i mieszadło z silnikiem w garze zaciernym.
    • Komponowanie wody na bazie RO i modyfikacja za pomocą różnych soli (Bru'n water calculator).
    • Woda do wysładzania z RO.
    • Swego czasu miałem też pH-metr i kontrolowałem pH na różnych etapach. Nie pomagało to rozwiązać mojego problemu.
    • Zakwaszanie wody do zacierania i wysładzania.
    • Powolne wysładzanie z wykorzystaniem filtratora z oplotu i cieńkiego wężyka silikonowego, by nie pojawiały się bąbelki w wężyku.
    • Schładzanie brzeczki po gotowaniu pod przykryciem (ręcznikiem) i doprowadzoną pod ręcznik rurą spiro podpięta pod wyciąg kuchenny (czas chłodzenia ze 100 st C do 19 st C około 10min)

    • Pożywka do drożdży - 1g do kotła.
    • Drożdże rehydratyzowane pół godziny przed zadaniem.
    • Brzeczka solidnie napowietrzana chlapaniem przy zlewaniu i potem za pomocą mieszadła na wiertarkę.
    • Dobowy starter z suchych drożdży (to jakby trochę pomogło, ale nie do końca, bo w bitterze aldehyd był na niższym poziomie niż zazwyczaj).
    • Brak fermentacji cichej.
    • Cała fermentacja w szklanym balonie.
    • Butelkowanie bezpośrednio z fermentora po wstrzyknięciu do butelek roztworu do refermentacji (w celu zminimalizowania napowietrzania).

    I oczywiście higienia na każdym etapie z wykorzystaniem OXI i NaOH.

    A jako potwierdzenie, aktualny problem:
    Nie chce mi się zakończyć fermentacja APA. Bulka dwa razy na minutę. Fermentuje już 27 dzień (bez cichej). Temperatura fermentacji 19-20 stopni. Ekstrakt na początku wynosił 12.3Blg, a aktualnie jest 2.2Blg. Czyli niby 83% odfermentowania. 5 dni temu sypnięte 30g Cascade na zimno, ale w ogóle nie czuć jego aromatu, tylko ten niezbyt przyjemny słodko-gorzki aromat. Poniżej dwa zdjęcia powierzchni brzeczki w fermentorze i filmik z pracą rurki:

    Para pemain Sdy Lotto dan bandar online Sydney Lotto tentunya wajib menyaksikan angka keluaran terbaru sdy hari ini melalui Website Keluaran sdy hari ini, dikarenakan untuk situs resmi sydneylotto .com sendiri sudah terkena nawala di indonesia. Hasil keluaran togel sydney terbaru hari ini tentunya harus valid dan sesuai dengan live draw sydney lotto di website resmi sydney lotto.

    Para pemain Sdy Lotto dan bandar online Sydney Lotto tentunya wajib menyaksikan angka keluaran terbaru sdy hari ini melalui Website Keluaran sdy hari ini, dikarenakan untuk situs resmi sydneylotto .com sendiri sudah terkena nawala di indonesia. Hasil keluaran togel sydney terbaru hari ini tentunya harus valid dan sesuai dengan live draw sydney lotto di website resmi sydney lotto.

    Para pemain Sdy Lotto dan bandar online Sydney Lotto tentunya wajib menyaksikan angka keluaran terbaru sdy hari ini melalui Website Keluaran sdy hari ini, dikarenakan untuk situs resmi sydneylotto .com sendiri sudah terkena nawala di indonesia. Hasil keluaran togel sydney terbaru hari ini tentunya harus valid dan sesuai dengan live draw sydney lotto di website resmi sydney lotto.


    Może coś mi doradzicie co jeszcze mogę zmodyfikować/dodać co mogłoby pomóc rozwiązać problem z fermentacją?
  • kowdi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.04
    • 41

    #2
    Po pierwsze: Podrzuć piwo jakiemuś piwowarowi w okolicy. Nie masz napisane skąd jesteś, więc uzupełnij tę informację i poszukaj kogoś w okolicy, kto spróbowałby jakiegoś twojego piwa z tymi objawami i ocenił.

    Po drugie: Jak wygląda zmiana BLG w ostatnich dniach? Skoro twierdzisz, że fermentacja się jeszcze nie skończyła to znaczy, ze mierzysz BLG i wciąż spada, prawda?

    Comment

    • mecedo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.08
      • 50

      #3
      Właśnie. Jestem z Warszawy. Jakby ktoś chciał sprawdzić, to chętnie udostępnię butelkę.
      Akurat byłem na wyjeździe i dzisiaj pierwszy raz zmierzyłem Blg. Generalnie to planowałem tydzień temu już butelkować, ale właśnie z powodu wyjazdu chciałem to zrobić dzisiaj. A tu taka niespodzianka.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        z tych rzeczy które napisałeś to tylko rehydratyzację stosuję. 27 dni fermentacji? 7 dni plus 5 chmielenia na zimno, tylko trzeba sypnąć łopatę chmielu . Jak smakuje/ pachnie przed zadaniem chmielu na zimno?
        ps napisz z czego to piwo zrobiłeś
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2015-09-13, 00:17.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mecedo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.08
          • 50

          #5
          Słody:
          • pilzneński 2.25 kg
          • monachijski 0.75 kg
          • pszeniczny jasny 0.75 kg
          • Caramunich typ I 0.25 kg


          Przed zadaniem chmielu nie próbowałem, by jak najmniej w nim grzebać i zminimalizować ryzyko zakażenia. Ale pomysł dobry. Aromat przed chmieleniem jest mniej słodki i mniej intensywny, ale dosyć podobny, z takim gorzkawym charakterem.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            A chmiel?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mecedo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.08
              • 50

              #7
              Robiłem single hopy: Amarillo, Simcoe, Cascade, Mosaic.
              To co nie może się skończyć to Cascade (7.7% α):
              • 26 g na 60 min.
              • 27 g na 20 min.
              • 20 g na 5 min.
              • 20 g na 0 min.
              • 25 g hopstand przez 30 min w 75 st C.
              • 37 g na zimno na 5 dni
              .

              Comment

              • zdrawko
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.10
                • 1

                #8
                Mam pytanie z innej beczki. To chłodzenie przy pomocy wyciągu. Jak to technicznie wygląda i skąd pomysł?

                Comment

                • mecedo
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.08
                  • 50

                  #9
                  Wyciągam filtr w okapie i podpinam tam kawał szerokiej rury spiro którą kieruję na garnek. Po prostu dużo skuteczniej działa wtedy wyciąg podczas gotowania, bo nie paruje z gara na całą kuchnię, tylko od razu para wpada w rurę.
                  A podczas chłodzenia wystarczy zakryć gar ręcznikiem, tak by rura była pod ręcznikiem.

                  Comment

                  • KapitanPlaneta
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.11
                    • 69

                    #10
                    Cześć

                    Borykam się z podobnym problemem z nieprzyjemnym zapachem, przykrywającym chmiel. Ale jestem na tropie. Pozwoliłem o swoich "odkryciach" napisać, na piwo.org, ale zostałem po prostu wykpiony i wyśmiany (już nie wchodzę na ten temat, ale założę się, że festiwal kpiny jeszcze się nie skończył).
                    Jedyne moje piwo, które nie miało takiego nieprzyjemnego aromatu to było moje pierwsze piwo, które było zrobione z zestawu startowego CP. Jego cechą wyróżniającą były drożdże danstar nothingann.
                    Zrobiłem więc próbę z Gozdawą west coast i Gozdawa kvass (w moim sklepie nie ma danstarów) i efekty są. Piwo nie jest idealne, aromat chmielu jest ledwo wyczuwalny (30g mandarina bavaria, drugie to stout bez chmielenia zimnego) ale ogólnie piwa są przyjemne i zdecydowanie lepsze.

                    Mam wrażenie, że drożdże Fermentis potrzebują zdecydowanie niższych temperatur, niż deklarowane na opakowaniu (robiłem na us-05, s-04 i Abbaye). Spróbuj zejść z temperaturą, albo zmienić drożdże. Gozdawa ma na prawdę fajne (i niedrogie).

                    Pochwal się koniecznie efektami.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X