Piwo świąteczno-zimowe.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • allievo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 17

    #1

    Piwo świąteczno-zimowe.

    Cześć wszystkim.
    Upały powoli odchodzą w niepamięć więc przymierzam się do mojej trzeciej warki.
    Chciałbym uwarzyć piwko "świąteczne" z dużą ilością wyczuwalnych przypraw, o sporym woltażu.
    Mam nadzieję, że 3 miesiące wystarczą by zimą cieszyć się własnym trunkiem.

    Nie znalazłem osobnego tematu poświęconego tej tematyce, więc prosiłbym Was o podanie gotowych, sprawdzonych receptur na wspomniane piwka.

    Z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • allievo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 17

    #2
    Nikt, nic?

    Trochę poprzeglądałem inne fora i gotowe receptury i z kilku skleiłem jedną- własną.

    Póki co mam taki zamysł:
    Chcę otrzymać ok 17 Blg
    20 litrów gotowego piwa

    Po obliczeniach chcę dać:
    -PALE ALE 60% -4kg
    -MONACHIJSKI 30%- 2kg
    -KARMELOWY CIEMNY 5%- 0,35kg
    -BISCUIT 5%- 0,35kg

    Co o tym sądzicie? Nie za dużo ciemnego? Chcę je trochę przyciemnić ale bez przesady. Pasuje tam biscuit? Będzie wyczuwalny?

    Z przypraw na pewno dodam kardamonu, cynamon, goździki, gałka muszkatałowa i angielskie ziele.
    Pytanie KIEDY dodać?
    a) na ok 10 min pod koniec gotowania? Luzem? W siateczce?
    b) na cichą?

    Comment

    • jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

      #3
      Podobne mam plany. I zamierzam dać 60% pilzneńskiego, 21% monacha, 11% karmelowego i 5 % czekoladowego oraz szczyptę prazonej pszenicy bo chcę mieć ciemne zimowe Zacieranie raczej na słodko. Przyprawy zamierzam dać w woreczku na 15-10 min przed końcem gotowania i nic na cichą. Zobaczymy co z tego wyjdzie
      Zdrowie

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #4
        Anglicy swoje X-mass Ale robią zupełnie bez przypraw. I ja takie będę na dniach robił, mam już surowce. Zasyp, estrowe angielskie drożdże, oraz fermentacja w 22*C załatwiają sprawę.
        Mam też fajny przepis na Winter Warmer, tam też nie ma żadnych przypraw, jest za to melasa i cukier inwertowany. Ostatnio używałem tego specyfiku i efekty rumowe, bardzo pasowały do zimowego rozgrzewacza.
        Przepisy mam z pisma Brew Your Own, wydanie o klonach piw. Mogę później podać w razie zainteresowania.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • jerzdna
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 240

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W
          Anglicy swoje X-mass Ale robią zupełnie bez przypraw....
          Przepisy mam z pisma Brew Your Own, wydanie o klonach piw. Mogę później podać w razie zainteresowania.
          Ja jestem zainteresowany i poproszę

          Comment

          • Kazimierz_W
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼🍼
            • 2009.05
            • 689

            #6
            A zatem proszę.
            Jako pierwszy podaję przepis, który sam zaraz będę realizował, X-mass Ale. 19l, OG 1,066, FG 1,013 i alko 6,8%. Piwo powinno mieć wyraźnie przyprawowy charakter.
            5kg pale ale, 0,37kg Monachijski, 0,2kg Caramunich, 0,2kg Special B, 0,54kg CaraVienne (u nas takiego nie ma więc nabyłem Cara Blond 20 EBC). Zacieranie w 66*C. Gotowanie 90min, 43g Perle na 30min, 85g Liberty na 0min (ja kupiłem Hallertauer Tradition). Fermentować angielskimi drożdżami (np WLP002 English Ale) w 22*C by wydobyć owocowe estry.

            Oraz Winter Warmer, który zwrócił moją uwagę.
            19l, OG 1,060, FG1,013, alko 6%.
            4,1kg pale ale, 0,34kg pszenica palona, 0,34kg Crystal 60, 0,11kg Crystal 120-150, 85g czekoladowy, 0,23kg cukier trzcinowy, 0,14kg cukier inwertowany, 85g melasa.Zacieranie w 67*C. Gotowanie 90min, 22g Northern Brewer na 60min, 14g Fluggels na 15min, 7g Fluggels na cichą. Cukry dajemy na 15min, polecam ten opisany wcześniej syrop z oferty CP. Fermentować w 21*C np. WLP026 Burton Ale.

            Jeszcze jest czas by zrobić takie pyszności na koniec roku. Życzę powodzenia i smacznego.
            Browar Bociana smaczny od rana
            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

            Comment

            • lotus
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 89

              #7
              Nie chce zaczynać nowego tematu, wiec spytam się tu -
              Chcę zrobić świąteczne jasne pachnące pomarańczami - coś w stylu "Too Young To Be Herod" z Artezana tylko sporo jaśniejsze i tak się zastanawiam , kiedy najlepiej dodać skórki - w czasie chmielenia na ostatnie 10 minut czy w czasie cichej , czy też tu i tu ?

              Comment

              • jerzdna
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.07
                • 240

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus
                Nie chce zaczynać nowego tematu, wiec spytam się tu -
                Chcę zrobić świąteczne jasne pachnące pomarańczami - coś w stylu "Too Young To Be Herod" z Artezana tylko sporo jaśniejsze i tak się zastanawiam , kiedy najlepiej dodać skórki - w czasie chmielenia na ostatnie 10 minut czy w czasie cichej , czy też tu i tu ?
                Ja dodałem 20g Curacao na 10 min gotowania i próbka FFT była mocno cytrusowa , choć teraz w trakcie fermentacji trochę octem wali
                Na cichą to chyba musiałbyś zamacerować te skórki ...

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • m2200
                  Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
                  m2200
                  Cześć,

                  znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

                  Jak...
                  2019-04-30, 16:10
                • grodek
                  Warzenie RIS
                  grodek
                  Na dniach mam w planie warzenie swojego pierwszego RISa, więc proszę o ewentualne wskazówki i rady, abym nie musiał wyważać otwartych już drzwi. Celuję w ekstrakt początkowy 24-25 BLG. Dysponuję garem o pojemności 30L.
                  Planuję taki zasyp:

                  4,0 kg pale ale
                  2,7...
                  2017-11-07, 11:24
                • oozz
                  Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
                  oozz
                  Witam,

                  -na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

                  -keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

                  -chłodnica...
                  2019-01-07, 15:18
                • pegazus300
                  Osady białkowe podczas gotowania
                  pegazus300
                  Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
                  2018-04-04, 08:17
                • dadek
                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                  dadek
                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                  2025-02-09, 23:58
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...