Pierwsza warka i... już kłopoty :P

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ArkaSath
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

    #1

    Pierwsza warka i... już kłopoty :P

    Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    16 września "nastawiłem" moje pierwsze piwo.
    Jest to pucha coopersa - Sparkling Ale, do której dodałem kg BA brew-kit PLUS!.

    Problemy związane były ze zbyt wysoką temperaturą otoczenia- nie spodziewałem się, że znowu zrobi się tak ciepło.
    Drugiego dnia fermentacja wręcz szalała, z rurki "bulgotało" co kilka sekund. Termometr ciekłokrystaliczny na fermentatorze pokazywał 26'C, więc postanowiłem fermentator lekko schłodzić. Wstawiłem go do wanny z chłodną wodą, gdzie postał sobie noc i temperatura spadła do 22'C.

    Dzisiaj jednak (dzień 3), z rurki już nie bulgocze wcale. Boje się trochę, czy coś się nie stało drożdżom, chociaż raczej pracuje, bo ciśnienie w fermentatorze jest większe. Lekkie naciśnięcie na pokrywę fermentatora powoduje "bulgotanie" rurki.

    Pewnie panikuje, ale zastanawiam się czy nie popełniłem jakiegoś kardynalnego błędu. Z rurki unosi się zapach drożdży i zielonego jabłka, czyli ulatnia się aldehyd octowy, a to chyba dobrze.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Z piwem wszystko ok, to normalne objawy przy "piwach z puszki".
    U mnie w stopce masz troszkę lektury, poczytaj.

    No i witamy na forum, Twoje
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • przemek18
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 18

      #3
      Rada od początkującego dla początkującego. Nie zaglądaj do fermentora, nie otwieraj pokrywy nie potrzebnie i pamiętaj bulogtanie rurki nie jest wskaźnikiem czy fermentacja trwa nadal. W takiej temp to myślę, że ok 7-10 dni powinna trwać burzliwa. Powodzenia i cierpliwości

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Piotr7
        drożdże dla początkującego
        Piotr7
        Witam!
        Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
        Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
        2024-12-09, 14:24
      • Beforeu
        Czy warto po miesiącu w fermentatorze
        Beforeu
        Czy warto ryzykowac rozlew lagera z brewkita po miesiacu w fermentatorze? Jak ocenic jescze zdatnosc takiego piwa i czy w ogole jest mozliwe ze cos z niego wyjdzie.
        2017-12-04, 11:51
      • Szaikan
        Fermentor zaciągnął wodę z rurki
        Szaikan
        Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
        2017-11-28, 18:18
      • dadek
        Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
        dadek
        W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
        2024-09-03, 03:08
      • JonI
        IPA Coopers spory problem i rozterki
        JonI
        Od początku.

        Zacząłem warzyć swój trzeci brewkit (COOPERS IPA) i tu pojawił się problem z jego obecnym smakiem.
        Data rozpoczęcia warzenia to 15.02, po 24h drozdze dołączone do brewkitu nie ruszły, otworzyłem fermentor, cisza, powierzchnia gładka.. ale po rehydratacji...
        2018-02-23, 19:22
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...