Gorzkie młode piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k1crash
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 9

    Gorzkie młode piwo

    Witajcie. Chciałbym się Was poradzić w sprawie goryczy, która jest w moim pierwszym piwie z brewkita. Po 6 dniach otworzyłem fermentator aby zbadać poziom cukru. Wynosi on 4 Blg. Z ciekawości spróbowałem i zostawia niebywałą gorycz (nie goryczkę) w gardle po przełknięciu. Czy jest jeszcze zbyt wcześnie aby oceniać ostateczny smak? Czy gorycz ustąpi po kilku tygodniach? Chciałem poczekać jeszcze 2-3 dni i butelkować z pominięciem cichej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwała około 3 dni. Po założeniu pokrywy znowu bulgocze. Doradźcie proszę ;-) Typ piwa - Lager.
    Last edited by k1crash; 2015-09-24, 11:17.
  • lotnik23
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 18

    #2
    Jeśli pomijasz cichą to butelkuj dopiero kiedy fermentacja całkowicie ustanie. Sprawdzaj co 2 dni czy Blg spada czy stoi. Jeśli się nie porusza to butelkuj. Lagery wymagają nieco dłuższej fermentacji niż Ale. Mi najczęściej oscyluje w okolicach 2 tygodnie - lager, 1 tydzień - ale. Co do smaku to na pewno się jeszcze zmieni, ale oczywiście ciężko powiedzieć w jakim stopniu. Goryczka może już być kiepska i taka pozostać (ściągająca, zalegająca; sprawiająca wrażenie gorzkości w całych ustach).
    Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

    Comment

    • k1crash
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.09
      • 9

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli pomijasz cichą to butelkuj dopiero kiedy fermentacja całkowicie ustanie. Sprawdzaj co 2 dni czy Blg spada czy stoi. Jeśli się nie porusza to butelkuj. Lagery wymagają nieco dłuższej fermentacji niż Ale. Mi najczęściej oscyluje w okolicach 2 tygodnie - lager, 1 tydzień - ale. Co do smaku to na pewno się jeszcze zmieni, ale oczywiście ciężko powiedzieć w jakim stopniu. Goryczka może już być kiepska i taka pozostać (ściągająca, zalegająca; sprawiająca wrażenie gorzkości w całych ustach).
      A powiedz skąd taka goryczka - "ten typ tak ma"? Czy zrobiłem coś nie tak? Dodam, że zamiast cukru użyłem czystego ekstraktu słodowego w płynie.
      Last edited by k1crash; 2015-09-24, 12:36.

      Comment

      • lotnik23
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.09
        • 18

        #4
        Na brewkitach się nie znam bo nie robię z nich piwa, wiec ciężko mi pomóc, ale myślę, że zamiana z cukru na ekstrakt raczej nie będzie miała wpływu. Wrzuć jeszcze linka z brewkitem którego użyłeś, może ktoś inny używał tego samego i miał podobny problem.
        Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

        Comment

        • k1crash
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.09
          • 9

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedzi
          Na brewkitach się nie znam bo nie robię z nich piwa, wiec ciężko mi pomóc, ale myślę, że zamiana z cukru na ekstrakt raczej nie będzie miała wpływu. Wrzuć jeszcze linka z brewkitem którego użyłeś, może ktoś inny używał tego samego i miał podobny problem.
          Brewkit to Mangrove Jacks Lager (1,8 kg) Brewkit + czysty ekstrakt słodowy jasny ekstrakt

          Był to gotowiec z potrzebnym sprzętem, dobrałem tylko ekstrakt. Na instrukcji brewkita było napisane, że jest na 23 L, ja natomiast zastosowałem się do instrukcji, którą otrzymałem ze sklepu i nastawiłem na 20 L. Czy to mogło być przyczyną goryczy?

          Comment

          • lotnik23
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.09
            • 18

            #6
            Jeśli przewidziane było na 23 litry a ty zrobiłeś 20 litrów to na pewno będzie trochę mocniejsze niż przewidywane. Dziwi mnie, że żadnych parametrów nie ma na stronce z brewkitem, ani ekstraktu, ani IBU, nawet stylu nie podali. O.o Może po prostu, ekstrakt chmielowy jest parszywy. Najlepiej poczekaj z tym piwem trochę zrób mu cichą, wyleżakuj w butelkach z miesiąc i zobacz czy dalej jest nie takie jakie oczekiwałeś. Na następną warkę polecam robić z zacieraniem. Większa frajda i łatwiej można kontrolować cechy które chce się uzyskać w piwie.
            Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

            Comment

            • k1crash
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.09
              • 9

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeśli przewidziane było na 23 litry a ty zrobiłeś 20 litrów to na pewno będzie trochę mocniejsze niż przewidywane. Dziwi mnie, że żadnych parametrów nie ma na stronce z brewkitem, ani ekstraktu, ani IBU, nawet stylu nie podali. O.o Może po prostu, ekstrakt chmielowy jest parszywy. Najlepiej poczekaj z tym piwem trochę zrób mu cichą, wyleżakuj w butelkach z miesiąc i zobacz czy dalej jest nie takie jakie oczekiwałeś. Na następną warkę polecam robić z zacieraniem. Większa frajda i łatwiej można kontrolować cechy które chce się uzyskać w piwie.
              Dzięki za radę Poczekam jeszcze 2-3 dni na dokończenie fermentacji i zleję. Tydzień/dwa wystarczy na cichą dla brewkita? I czy mogę to zrobić w fermentatorze z kranikiem czy zebrać drożdże i przelać z powrotem?
              Last edited by k1crash; 2015-09-24, 15:51.

              Comment

              • oczko21
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.11
                • 72

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k1crash Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzięki za radę Poczekam jeszcze 2-3 dni na dokończenie fermentacji i zleję. Tydzień/dwa wystarczy na cichą dla brewkita? I czy mogę to zrobić w fermentatorze z kranikiem czy zebrać drożdże i przelać z powrotem?
                możesz w fermentatorze z kranikiem,nawet lepiej z takiego bedzie ci sie rozlewało do butelek.

                Comment

                • lotnik23
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.09
                  • 18

                  #9
                  Co do czasu to jak na brewkita tydzień powinien wystarczyć. W tym wypadku to tylko taki zabezpieczający zabieg na dofermentowanie resztek.
                  Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

                  Comment

                  • k1crash
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.09
                    • 9

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co do czasu to jak na brewkita tydzień powinien wystarczyć. W tym wypadku to tylko taki zabezpieczający zabieg na dofermentowanie resztek.
                    Dzięki za radę. Na pewno powrócę do tematu smaku za jakiś czas

                    Comment

                    • buniek80
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.07
                      • 12

                      #11
                      ja robiłem tego brewkita i jak na moją pierwsza warkę wyszło ok. nie było gorzkie ale miało sporą goryczkę, mi pasowała.

                      Comment

                      • przemek18
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.06
                        • 18

                        #12
                        Rozumiem, że nie chmieliłeś sam. Być może zbyt mało wody dodałeś lub winowajcą może być sama woda, twarda woda pogłębia goryczkę

                        Comment

                        • k1crash
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.09
                          • 9

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buniek80 Wyświetlenie odpowiedzi
                          ja robiłem tego brewkita i jak na moją pierwsza warkę wyszło ok. nie było gorzkie ale miało sporą goryczkę, mi pasowała.
                          Dzisiaj po 10 dniach fermentacji burzliwej zlałem zielone piwo na cichą i mam zamiar potrzymać je tak około tygodnia. Pomiar cukru wykazał 3 blg czyli jeszcze spadło od ostatniego pomiaru. Co mnie ucieszyło - rzeczywiście zalegająca gorycz ustąpiła. Piwo dalej jest gorzkawe, ale zdecydowanie jest to przyjemniejsza gorycz, którą mogę śmiało zaakceptować. Nie mogę się doczekać butelkowania.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemek18 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Rozumiem, że nie chmieliłeś sam. Być może zbyt mało wody dodałeś lub winowajcą może być sama woda, twarda woda pogłębia goryczkę
                          Użyłem wody Żywiec Zdrój. Moja kranówka nie jest za ciekawa.
                          Last edited by k1crash; 2015-09-28, 12:55.

                          Comment

                          • k1crash
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.09
                            • 9

                            #14
                            Po zabutelkowaniu

                            Tak więc zielone piwko od piątku stoi zabutelkowane w temperaturze pokojowej. Chcę je tak potrzymać około tygodnia i przenieść na jakieś 3 tygodnie do chłodnej piwnicy. Myślicie, że to dobry czas dla piwa na nagazowanie? Niestety nie mam możliwości stworzenia warunków dla typowego lagera i temperatury oscylującej wokół zera.
                            Last edited by k1crash; 2015-10-05, 17:47.

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #15
                              To dobry czas na nagazowanie, dojrzewanie i wstępną ocenę efektów.

                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X