Witajcie. Chciałbym się Was poradzić w sprawie goryczy, która jest w moim pierwszym piwie z brewkita. Po 6 dniach otworzyłem fermentator aby zbadać poziom cukru. Wynosi on 4 Blg. Z ciekawości spróbowałem i zostawia niebywałą gorycz (nie goryczkę) w gardle po przełknięciu. Czy jest jeszcze zbyt wcześnie aby oceniać ostateczny smak? Czy gorycz ustąpi po kilku tygodniach? Chciałem poczekać jeszcze 2-3 dni i butelkować z pominięciem cichej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwała około 3 dni. Po założeniu pokrywy znowu bulgocze. Doradźcie proszę ;-) Typ piwa - Lager.
Gorzkie młode piwo
Collapse
X
-
Jeśli pomijasz cichą to butelkuj dopiero kiedy fermentacja całkowicie ustanie. Sprawdzaj co 2 dni czy Blg spada czy stoi. Jeśli się nie porusza to butelkuj. Lagery wymagają nieco dłuższej fermentacji niż Ale. Mi najczęściej oscyluje w okolicach 2 tygodnie - lager, 1 tydzień - ale. Co do smaku to na pewno się jeszcze zmieni, ale oczywiście ciężko powiedzieć w jakim stopniu. Goryczka może już być kiepska i taka pozostać (ściągająca, zalegająca; sprawiająca wrażenie gorzkości w całych ustach).Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedziJeśli pomijasz cichą to butelkuj dopiero kiedy fermentacja całkowicie ustanie. Sprawdzaj co 2 dni czy Blg spada czy stoi. Jeśli się nie porusza to butelkuj. Lagery wymagają nieco dłuższej fermentacji niż Ale. Mi najczęściej oscyluje w okolicach 2 tygodnie - lager, 1 tydzień - ale. Co do smaku to na pewno się jeszcze zmieni, ale oczywiście ciężko powiedzieć w jakim stopniu. Goryczka może już być kiepska i taka pozostać (ściągająca, zalegająca; sprawiająca wrażenie gorzkości w całych ustach).Last edited by k1crash; 2015-09-24, 12:36.
Comment
-
-
Na brewkitach się nie znam bo nie robię z nich piwa, wiec ciężko mi pomóc, ale myślę, że zamiana z cukru na ekstrakt raczej nie będzie miała wpływu. Wrzuć jeszcze linka z brewkitem którego użyłeś, może ktoś inny używał tego samego i miał podobny problem.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedziNa brewkitach się nie znam bo nie robię z nich piwa, wiec ciężko mi pomóc, ale myślę, że zamiana z cukru na ekstrakt raczej nie będzie miała wpływu. Wrzuć jeszcze linka z brewkitem którego użyłeś, może ktoś inny używał tego samego i miał podobny problem.
Był to gotowiec z potrzebnym sprzętem, dobrałem tylko ekstrakt. Na instrukcji brewkita było napisane, że jest na 23 L, ja natomiast zastosowałem się do instrukcji, którą otrzymałem ze sklepu i nastawiłem na 20 L. Czy to mogło być przyczyną goryczy?
Comment
-
-
Jeśli przewidziane było na 23 litry a ty zrobiłeś 20 litrów to na pewno będzie trochę mocniejsze niż przewidywane. Dziwi mnie, że żadnych parametrów nie ma na stronce z brewkitem, ani ekstraktu, ani IBU, nawet stylu nie podali. O.o Może po prostu, ekstrakt chmielowy jest parszywy. Najlepiej poczekaj z tym piwem trochę zrób mu cichą, wyleżakuj w butelkach z miesiąc i zobacz czy dalej jest nie takie jakie oczekiwałeś. Na następną warkę polecam robić z zacieraniem. Większa frajda i łatwiej można kontrolować cechy które chce się uzyskać w piwie.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedziJeśli przewidziane było na 23 litry a ty zrobiłeś 20 litrów to na pewno będzie trochę mocniejsze niż przewidywane. Dziwi mnie, że żadnych parametrów nie ma na stronce z brewkitem, ani ekstraktu, ani IBU, nawet stylu nie podali. O.o Może po prostu, ekstrakt chmielowy jest parszywy. Najlepiej poczekaj z tym piwem trochę zrób mu cichą, wyleżakuj w butelkach z miesiąc i zobacz czy dalej jest nie takie jakie oczekiwałeś. Na następną warkę polecam robić z zacieraniem. Większa frajda i łatwiej można kontrolować cechy które chce się uzyskać w piwie.Last edited by k1crash; 2015-09-24, 15:51.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k1crash Wyświetlenie odpowiedziDzięki za radę Poczekam jeszcze 2-3 dni na dokończenie fermentacji i zleję. Tydzień/dwa wystarczy na cichą dla brewkita? I czy mogę to zrobić w fermentatorze z kranikiem czy zebrać drożdże i przelać z powrotem?
Comment
-
-
Co do czasu to jak na brewkita tydzień powinien wystarczyć. W tym wypadku to tylko taki zabezpieczający zabieg na dofermentowanie resztek.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotnik23 Wyświetlenie odpowiedziCo do czasu to jak na brewkita tydzień powinien wystarczyć. W tym wypadku to tylko taki zabezpieczający zabieg na dofermentowanie resztek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buniek80 Wyświetlenie odpowiedzija robiłem tego brewkita i jak na moją pierwsza warkę wyszło ok. nie było gorzkie ale miało sporą goryczkę, mi pasowała.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemek18 Wyświetlenie odpowiedziRozumiem, że nie chmieliłeś sam. Być może zbyt mało wody dodałeś lub winowajcą może być sama woda, twarda woda pogłębia goryczkęLast edited by k1crash; 2015-09-28, 12:55.
Comment
-
-
Po zabutelkowaniu
Tak więc zielone piwko od piątku stoi zabutelkowane w temperaturze pokojowej. Chcę je tak potrzymać około tygodnia i przenieść na jakieś 3 tygodnie do chłodnej piwnicy. Myślicie, że to dobry czas dla piwa na nagazowanie? Niestety nie mam możliwości stworzenia warunków dla typowego lagera i temperatury oscylującej wokół zera.Last edited by k1crash; 2015-10-05, 17:47.
Comment
-
-
To dobry czas na nagazowanie, dojrzewanie i wstępną ocenę efektów.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment