Witajcie. Chciałbym się Was poradzić w sprawie goryczy, która jest w moim pierwszym piwie z brewkita. Po 6 dniach otworzyłem fermentator aby zbadać poziom cukru. Wynosi on 4 Blg. Z ciekawości spróbowałem i zostawia niebywałą gorycz (nie goryczkę) w gardle po przełknięciu. Czy jest jeszcze zbyt wcześnie aby oceniać ostateczny smak? Czy gorycz ustąpi po kilku tygodniach? Chciałem poczekać jeszcze 2-3 dni i butelkować z pominięciem cichej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwała około 3 dni. Po założeniu pokrywy znowu bulgocze. Doradźcie proszę ;-) Typ piwa - Lager.
Gorzkie młode piwo
Collapse
X
-
Jeśli pomijasz cichą to butelkuj dopiero kiedy fermentacja całkowicie ustanie. Sprawdzaj co 2 dni czy Blg spada czy stoi. Jeśli się nie porusza to butelkuj. Lagery wymagają nieco dłuższej fermentacji niż Ale. Mi najczęściej oscyluje w okolicach 2 tygodnie - lager, 1 tydzień - ale. Co do smaku to na pewno się jeszcze zmieni, ale oczywiście ciężko powiedzieć w jakim stopniu. Goryczka może już być kiepska i taka pozostać (ściągająca, zalegająca; sprawiająca wrażenie gorzkości w całych ustach).Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment -
Jeśli pomijasz cichą to butelkuj dopiero kiedy fermentacja całkowicie ustanie. Sprawdzaj co 2 dni czy Blg spada czy stoi. Jeśli się nie porusza to butelkuj. Lagery wymagają nieco dłuższej fermentacji niż Ale. Mi najczęściej oscyluje w okolicach 2 tygodnie - lager, 1 tydzień - ale. Co do smaku to na pewno się jeszcze zmieni, ale oczywiście ciężko powiedzieć w jakim stopniu. Goryczka może już być kiepska i taka pozostać (ściągająca, zalegająca; sprawiająca wrażenie gorzkości w całych ustach).Ostatnia zmiana dokonana przez k1crash; 2015-09-24, 12:36.Comment
-
Na brewkitach się nie znam bo nie robię z nich piwa, wiec ciężko mi pomóc, ale myślę, że zamiana z cukru na ekstrakt raczej nie będzie miała wpływu. Wrzuć jeszcze linka z brewkitem którego użyłeś, może ktoś inny używał tego samego i miał podobny problem.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFermentComment
-
Na brewkitach się nie znam bo nie robię z nich piwa, wiec ciężko mi pomóc, ale myślę, że zamiana z cukru na ekstrakt raczej nie będzie miała wpływu. Wrzuć jeszcze linka z brewkitem którego użyłeś, może ktoś inny używał tego samego i miał podobny problem.
Był to gotowiec z potrzebnym sprzętem, dobrałem tylko ekstrakt. Na instrukcji brewkita było napisane, że jest na 23 L, ja natomiast zastosowałem się do instrukcji, którą otrzymałem ze sklepu i nastawiłem na 20 L. Czy to mogło być przyczyną goryczy?Comment
-
Jeśli przewidziane było na 23 litry a ty zrobiłeś 20 litrów to na pewno będzie trochę mocniejsze niż przewidywane. Dziwi mnie, że żadnych parametrów nie ma na stronce z brewkitem, ani ekstraktu, ani IBU, nawet stylu nie podali. O.o Może po prostu, ekstrakt chmielowy jest parszywy. Najlepiej poczekaj z tym piwem trochę zrób mu cichą, wyleżakuj w butelkach z miesiąc i zobacz czy dalej jest nie takie jakie oczekiwałeś. Na następną warkę polecam robić z zacieraniem. Większa frajda i łatwiej można kontrolować cechy które chce się uzyskać w piwie.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFermentComment
-
Jeśli przewidziane było na 23 litry a ty zrobiłeś 20 litrów to na pewno będzie trochę mocniejsze niż przewidywane. Dziwi mnie, że żadnych parametrów nie ma na stronce z brewkitem, ani ekstraktu, ani IBU, nawet stylu nie podali. O.o Może po prostu, ekstrakt chmielowy jest parszywy. Najlepiej poczekaj z tym piwem trochę zrób mu cichą, wyleżakuj w butelkach z miesiąc i zobacz czy dalej jest nie takie jakie oczekiwałeś. Na następną warkę polecam robić z zacieraniem. Większa frajda i łatwiej można kontrolować cechy które chce się uzyskać w piwie.Poczekam jeszcze 2-3 dni na dokończenie fermentacji i zleję. Tydzień/dwa wystarczy na cichą dla brewkita? I czy mogę to zrobić w fermentatorze z kranikiem czy zebrać drożdże i przelać z powrotem?
Ostatnia zmiana dokonana przez k1crash; 2015-09-24, 15:51.Comment
-
możesz w fermentatorze z kranikiem,nawet lepiej z takiego bedzie ci sie rozlewało do butelek.Comment
-
Co do czasu to jak na brewkita tydzień powinien wystarczyć. W tym wypadku to tylko taki zabezpieczający zabieg na dofermentowanie resztek.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFermentComment
-
Comment
-
Użyłem wody Żywiec Zdrój. Moja kranówka nie jest za ciekawa.Ostatnia zmiana dokonana przez k1crash; 2015-09-28, 12:55.Comment
-
Po zabutelkowaniu
Tak więc zielone piwko od piątku stoi zabutelkowane w temperaturze pokojowej. Chcę je tak potrzymać około tygodnia i przenieść na jakieś 3 tygodnie do chłodnej piwnicy. Myślicie, że to dobry czas dla piwa na nagazowanie? Niestety nie mam możliwości stworzenia warunków dla typowego lagera i temperatury oscylującej wokół zera.Ostatnia zmiana dokonana przez k1crash; 2015-10-05, 17:47.Comment
-
To dobry czas na nagazowanie, dojrzewanie i wstępną ocenę efektów.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment