może ktoś zerknąć czy nie za bardzo przekombinowałem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrekDziki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.05
    • 35

    #1

    może ktoś zerknąć czy nie za bardzo przekombinowałem

    milk stout

    słody:
    wiedeński 1kg
    monachijski 1kg
    pale ale 2,5kg
    pszeniczny 0.5kg
    płatki owsiane 0,4kg
    płatki żytnie 0,4kg
    płatki jęczmienne 0,2kg
    płatki pszeniczne 0,4kg
    karmelowy Monach Caramunich typ I Wayerman 0,3kg
    karmelowy Cara-Crystal 0,3kg
    barwiący 0,1kg
    jęczmień prażony 0,1kg
    czekoladowy Strzegom 0,3kg
    laktoza 0,5kg

    przepis ten jest wynikiem między innymi sprzątaniem magazynu
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19306

    #2
    No, z wiedeńskim to już przegiąłeś... ale kilka innych składników też bym wywalił. Zrobić Ci piwo z tego co masz nikt nie zabroni, ale czy będzie ono takie jak zamierzałeś?

    Comment

    • PiotrekDziki
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.05
      • 35

      #3
      Chciałbym żeby było fajne piwko z tego co mi zostało po zrobieniu innych warek i tak sobie wymyśliłem milk stouta ponad to co w przepisie mam jeszcze Surowce w zapasie

      słody

      pszeniczny 0,5kg
      karmelowy monach caramunich typ I wayerman 0,7 kg
      karmelowy cara-crystal 0,7kg
      barwiący 0,2 kg
      jęczmień prażony 0,75kg

      płatki

      pszeniczne 0,6kg
      żytnie 0,2kg
      jęczmienne 0,4kg

      drożdże s-04

      chmiel
      marynka i fugles po 100 gram mam

      jak by komuś sie chciało napisać co by wyrzucili z pierwszej wersji receptury lub coś dodali używając tego co mam w zapasach (chciałbym zrobić milk stouta)
      z góry dziękuję za wpisy

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Nie ma co się przejmować, wrzucić do gara, zatrzeć, ładnie przefermentować i cieszyć się piwem.
        Przepis jak przepis, wygląda dobrze... Będzie "Autorskie"
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • PiotrekDziki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.05
          • 35

          #5
          Warzenie

          27.09.2015
          milk stout 18 blg + laktoza razem 20 blg 38ibu według tabeli Tinseth'a
          sam się zdziwiłem odczytom
          według wzoru wydajność wyszło mi oponad 80 % jak na razie rekord wydajności
          stąd 18 blg a nie posiadam większego wiadra do fermentacji żeby dodać wody będzie mocniejsze bardziej treściwe piwko niż zakładałem wyszło mi tego 26 litrów po odcedzeniu chmielin
          ps. ciekawe czy mi z wiadra nie wyjdzie (32 litry wiaderko)

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Płatki dębowe na cichą.
            m2200
            Cześć,

            uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

            Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
            2019-08-22, 18:29
          • darekd
            Wrowar, Black River
            darekd
            Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

            Oatmeal Stout, 4,6% alk.
            Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
            Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
            ...
            2024-12-30, 15:42
          • darekd
            Störtebeker, New England IPA
            darekd
            Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

            Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
            2024-11-30, 01:27
          • darekd
            ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
            darekd
            Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

            Ekstr. 15%
            Alk. 6%

            Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
            2024-03-22, 21:19
          • ART
            Pinta, Beer Club Hoppy Crunch
            ART
            Kolejna Hazy Ipa z Pinty,

            skład za stroną pod kodem qr
            woda; słody: jęczmienne: pilzneński, Carapils, płatki pszeniczne; słód owsiany; płatki owsiane; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Idaho 7 (first wort), na whirlpool: Strata®; na zimno do tanku: Mosaic, Nelson Sauvin,...
            2024-02-16, 19:26
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...