Na wstępie muszę wspomnieć że to moja pierwsza próba uwarzenia piwa. Kupiłem brewkita z coopersa, uwarzyłem, i zostawiłem do fermentacji na jakieś 5 i pół dnia. Piwo ładnie przefermentowało do 1 Blg, a że nie mogłem się powstrzymać to skosztowałem. Miało jakiś taki dziwny smak drożdży trochę przechodzący w wino. Co teraz? Mogę spokojnie butelkować?
Piwo po burzliwej ma posmak drożdży
Collapse
X
-
Możesz; piwo jest za młode do kosztowania, daj cukru, zabutelkuj, daj mu czas i kosztuj wówczas.
Którego Coopers'a odpaliłeś? Jakie początkowe blg? 1 to już raczej finał, a nawet po finale.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-10-02, 13:16.Mały porterek-przyjaciel nerek -
Spokojnie, butelkuj. Piwko ma posmak drożdży, bo nie przeleżakowało i nie wszystkie drożdże opadły na dno (podczas refermentacji w butelkach drożdże przerabiają glukozę czy cukier na dwutlenek węgla i niewielki dodatek alkoholu, co nagazowuje piwo i osadzają się na dnie butelki, tworząc gęsty osad). Piwo domowe to piwo żywe, więc tym posmakiem się nie przejmuj. Sam zniknie po leżakowaniuComment
-
Daj mu postać spokojnie jeszcze z tydzień, niech drożdże opadną. I potem do butelek.Comment
-
Piwo poleżało swoje 2 tygodnie w butelkach i pora na test. No i tutaj zawód. Było jakoś tak dziwnie kwaśne. Dało się wypić, ale nie było zbyt dobre. Zgaduję że to ja zawaliłem na którymś etapie produkcyjnym. Wszystko było albo przemyte gorącą wodą, albo pirosiarczanem. Nawet kapsle były wymyte. Ktoś wie co się mogło stać?Ostatnia zmiana dokonana przez Niesyto; 2015-10-16, 17:59.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar restauracyjny w miejscowości Stěžery koło Hradca Kralove. Więcej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-ber%C3%A1nek
https://www.pivovarberanek.cz/...-
Channel: Czechy
-
-
U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.
Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Marcowe, 15% ekstr, 5,6% alk., IBU 24.
Słody - pilzneński, monachijski, wiedeński, Cara Pils, polskie chmiele (Marynka, Lubelski)
Aromat - słodowy, słodszy, trochę jak drożdżówka z kwaskowymi jabłkami bądź wiśniami, trochę chmielowej szorstkości (liście, tytoń) polskich...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment