Dry Stout - coś złego podczas refermentacji?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • h404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 3

    Dry Stout - coś złego podczas refermentacji?

    Witam wszystkich.

    Jestem po uważaniu swojego pierwszego piwa ale podczas refermentacji pojawiło się coś niepokojącego.

    Dry Stout 12 blg z zacieraniem. Tydzień burzliwej 2 tygodnie cichej, przy butelkowaniu smak i zapach prawidłowy. Dodałem ok 2.5g glukozy na butelkę.


    Po dwóch tygodniach otworzyłem butelkę i niespodzianka - piwo śmierdzi, coś jak urabiany poxipol. Nagazowanie i piana jest ok smak już nie bardzo.

    Piwo nie jest kwaśne, po kilkunastu minutach zapach zanika i smak się poprawia.

    Wiem że piwo jest młode i powinno jeszcze poleżeć ale czy odrzucający zapach na tym etapie jest czymś normalnym?

    Oczywiście wszystkie butelki zostały dokładnie umyte i wypłukane piorsiarczynem, kapsle wyparzone.
    Attached Files
  • h404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 3

    #2
    Może inaczej zdefiniuję pytanie :

    Co oznacza zapach epoksydowy (poxipol / poxilina / kleje dwuskładnikowe) ?

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #3
      Może po prostu jakaś trefna butelka Ci się trafiła.

      Mi młode piwo czasami daje aromaty rodem z zapchanej kanalizacji. O poxipolu to nigdy nie słyszałem.

      Swoją drogą, to mimo, że też używam piro to jednak przepłukuje potem jeszcze raz butelki wodą.
      Last edited by EzEt; 2015-10-05, 10:58.
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • h404
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.03
        • 3

        #4
        To nie butelki, w innych to samo.

        Poszukując informacji trafiłem na recenzje gdzie autorzy wyczuwali w degustowanym piwie specyficzny aromat kleju:

        Browar – Birbant Styl – Pale Ale Ekstrakt – 12° Blg Alkohol – 4,7% IBU – 40 Po wpadce z Red AIPA, postanowiłem dać Birbantowi drugą szansę. Musiałem to zrobić, bo i tak miałem w zapasie drugie ich …



        Pozostaje tylko ustalić co jest jego przyczyną.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X