Dry Stout - coś złego podczas refermentacji?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • h404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 3

Dry Stout - coś złego podczas refermentacji?

Witam wszystkich.

Jestem po uważaniu swojego pierwszego piwa ale podczas refermentacji pojawiło się coś niepokojącego.

Dry Stout 12 blg z zacieraniem. Tydzień burzliwej 2 tygodnie cichej, przy butelkowaniu smak i zapach prawidłowy. Dodałem ok 2.5g glukozy na butelkę.

Po dwóch tygodniach otworzyłem butelkę i niespodzianka - piwo śmierdzi, coś jak urabiany poxipol. Nagazowanie i piana jest ok smak już nie bardzo.

Piwo nie jest kwaśne, po kilkunastu minutach zapach zanika i smak się poprawia.

Wiem że piwo jest młode i powinno jeszcze poleżeć ale czy odrzucający zapach na tym etapie jest czymś normalnym?

Oczywiście wszystkie butelki zostały dokładnie umyte i wypłukane piorsiarczynem, kapsle wyparzone.
    Attached Files
  • h404
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 3

Może inaczej zdefiniuję pytanie :

Co oznacza zapach epoksydowy (poxipol / poxilina / kleje dwuskładnikowe) ?

Comment

• EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

Może po prostu jakaś trefna butelka Ci się trafiła.

Mi młode piwo czasami daje aromaty rodem z zapchanej kanalizacji. O poxipolu to nigdy nie słyszałem.

Swoją drogą, to mimo, że też używam piro to jednak przepłukuje potem jeszcze raz butelki wodą.
      Last edited by EzEt; 2015-10-05, 10:58.
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

• h404
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.03
        • 3

To nie butelki, w innych to samo.

Poszukując informacji trafiłem na recenzje gdzie autorzy wyczuwali w degustowanym piwie specyficzny aromat kleju:

Browar – Birbant Styl – Pale Ale Ekstrakt – 12° Blg Alkohol – 4,7% IBU – 40 Po wpadce z Red AIPA, postanowiłem dać Birbantowi drugą szansę. Musiałem to zrobić, bo i tak miałem w zapasie drugie ich …

Pozostaje tylko ustalić co jest jego przyczyną.

Comment

Przetwarzanie...
        X