Koniec fermentacji cichej i butelkowanie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mewa777
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 1

Koniec fermentacji cichej i butelkowanie

Cześć,

warzę Hefeweizena i jutro kończę fermentacje cichą która trwać będzie równe 7 dni i tutaj pojawia sie problem :

po fermentacji burzliwej zebrałem gęstwę i przelałem na cichą gdzie w fermentatorze po tym czasie mam znów mały osad. To drożdże których jest coraz mniej. Jutro zabieram się za butelkowanie i chcę rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i wlać do fermentatora, ale nie wiem czy mogę wtedy zamieszać piwo razem z osadem ? Na chłopski rozum to będzie ten sam osad co w butelce się osadzi bo jest go naprawdę mało ale z drugiej strony po to była cicha żeby piwo się klarowało przez tydzień.

Ktoś wie czy mogę zamieszać cały osad i ewentualnie poczekać chwilę może coś opadnie , czy może lepiej starać się rozlać piwo bez osadu i dodać do każdej butelki cukru i wtedy razem wszystko zamieszać i zakapslować ??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

To po co było robić cicha jak teraz chcesz zamieszać? Najlepszym rozwiązaniem jest zdekantować do wiadra z kranikiem, jeśli nia posiadasz takowego daj troche cukru do butelek i delikatnie zlej
    Mniej książków więcej piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 10:28
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • pietrus96
      Osad w butelkach
      pietrus96
      Cześć,
      dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
      2024-01-13, 21:24
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 21:01
    • rosiks
      Receptura na APA
      rosiks
      Witam,

Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
      Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
      Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
      2017-12-25, 19:52
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...