Koniec fermentacji cichej i butelkowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mewa777
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 1

    Koniec fermentacji cichej i butelkowanie

    Cześć,

    warzę Hefeweizena i jutro kończę fermentacje cichą która trwać będzie równe 7 dni i tutaj pojawia sie problem :

    po fermentacji burzliwej zebrałem gęstwę i przelałem na cichą gdzie w fermentatorze po tym czasie mam znów mały osad. To drożdże których jest coraz mniej. Jutro zabieram się za butelkowanie i chcę rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i wlać do fermentatora, ale nie wiem czy mogę wtedy zamieszać piwo razem z osadem ? Na chłopski rozum to będzie ten sam osad co w butelce się osadzi bo jest go naprawdę mało ale z drugiej strony po to była cicha żeby piwo się klarowało przez tydzień.

    Ktoś wie czy mogę zamieszać cały osad i ewentualnie poczekać chwilę może coś opadnie , czy może lepiej starać się rozlać piwo bez osadu i dodać do każdej butelki cukru i wtedy razem wszystko zamieszać i zakapslować ??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    To po co było robić cicha jak teraz chcesz zamieszać? Najlepszym rozwiązaniem jest zdekantować do wiadra z kranikiem, jeśli nia posiadasz takowego daj troche cukru do butelek i delikatnie zlej
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Przetwarzanie...
    X