Cześć,
warzę Hefeweizena i jutro kończę fermentacje cichą która trwać będzie równe 7 dni i tutaj pojawia sie problem :
po fermentacji burzliwej zebrałem gęstwę i przelałem na cichą gdzie w fermentatorze po tym czasie mam znów mały osad. To drożdże których jest coraz mniej. Jutro zabieram się za butelkowanie i chcę rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i wlać do fermentatora, ale nie wiem czy mogę wtedy zamieszać piwo razem z osadem ? Na chłopski rozum to będzie ten sam osad co w butelce się osadzi bo jest go naprawdę mało ale z drugiej strony po to była cicha żeby piwo się klarowało przez tydzień.
Ktoś wie czy mogę zamieszać cały osad i ewentualnie poczekać chwilę może coś opadnie , czy może lepiej starać się rozlać piwo bez osadu i dodać do każdej butelki cukru i wtedy razem wszystko zamieszać i zakapslować ??
warzę Hefeweizena i jutro kończę fermentacje cichą która trwać będzie równe 7 dni i tutaj pojawia sie problem :
po fermentacji burzliwej zebrałem gęstwę i przelałem na cichą gdzie w fermentatorze po tym czasie mam znów mały osad. To drożdże których jest coraz mniej. Jutro zabieram się za butelkowanie i chcę rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i wlać do fermentatora, ale nie wiem czy mogę wtedy zamieszać piwo razem z osadem ? Na chłopski rozum to będzie ten sam osad co w butelce się osadzi bo jest go naprawdę mało ale z drugiej strony po to była cicha żeby piwo się klarowało przez tydzień.
Ktoś wie czy mogę zamieszać cały osad i ewentualnie poczekać chwilę może coś opadnie , czy może lepiej starać się rozlać piwo bez osadu i dodać do każdej butelki cukru i wtedy razem wszystko zamieszać i zakapslować ??
Comment