Witam
Szukam ciekawego piwa deserowego, słodkiego ze smakami i aromatami kokosa i wanilii
I wymyśliłem coś takiego co myślicie ?
Zasyp:
Zacieranie:
Do 12 l. wody podgrzanej do temp. ok. 47°C wsypać śrutę ziarna jasnego i płatki owsiane
dodać 7 l. gorącej wody (ok 80°C, podgrzać do 62°C)
Jak próba jodowa da wynik negatywny, dodać śrutę ziarna ciemnego i po następnych 10 min. podgrzać do temp. 76°C i filtrować.
Gotowanie:
Zebrać 25 - 27 litrów filtratu i gotować 90 minut
W 10 minucie gotowania dodać:
W 60 minucie gotowania dodać:
Drożdże:
Fermentacja:
Co myślicie przepis ma ręce i nogi ?
Szukam ciekawego piwa deserowego, słodkiego ze smakami i aromatami kokosa i wanilii
I wymyśliłem coś takiego co myślicie ?
Zasyp:
- Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC Weyermann - 3 kg
- Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 2 kg
- Słód Carawheat 100-130 EBC Weyermann - 300 g
- Słód Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann - 300 g
- Palone ziarna pszenicy 900-1200 EBC Weyermann - 200 g
- Płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg
Zacieranie:
Do 12 l. wody podgrzanej do temp. ok. 47°C wsypać śrutę ziarna jasnego i płatki owsiane
- 45°C - 15 min
- 52°C - 15 min
dodać 7 l. gorącej wody (ok 80°C, podgrzać do 62°C)
- 62°C - 30 min
- 72°C - 30 min
Jak próba jodowa da wynik negatywny, dodać śrutę ziarna ciemnego i po następnych 10 min. podgrzać do temp. 76°C i filtrować.
Gotowanie:
Zebrać 25 - 27 litrów filtratu i gotować 90 minut
W 10 minucie gotowania dodać:
- 30 g chmielu goryczkowy Marynka
W 60 minucie gotowania dodać:
- 30 g chmiel aromatyczny Lubelski
- 1,5 kg laktozy
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/3 laski wanilii
Drożdże:
- Fermentis Safbrew TM WB-06
Fermentacja:
- Burzliwa: w 17°C
- Cicha: 7 dni z dodatkiem 150 g wiórków kokosowych i 2/3 laski wanilii
Co myślicie przepis ma ręce i nogi ?
Comment