Oatmeal Sweet Stout Pszeniczny z kokosem i wanillą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dansign
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 5

    Oatmeal Sweet Stout Pszeniczny z kokosem i wanillą

    Witam

    Szukam ciekawego piwa deserowego, słodkiego ze smakami i aromatami kokosa i wanilii
    I wymyśliłem coś takiego co myślicie ?

    Zasyp:
    • Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC Weyermann - 3 kg
    • Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 2 kg
    • Słód Carawheat 100-130 EBC Weyermann - 300 g
    • Słód Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann - 300 g
    • Palone ziarna pszenicy 900-1200 EBC Weyermann - 200 g
    • Płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg


    Zacieranie:

    Do 12 l. wody podgrzanej do temp. ok. 47°C wsypać śrutę ziarna jasnego i płatki owsiane
    • 45°C - 15 min
    • 52°C - 15 min

    dodać 7 l. gorącej wody (ok 80°C, podgrzać do 62°C)
    • 62°C - 30 min
    • 72°C - 30 min

    Jak próba jodowa da wynik negatywny, dodać śrutę ziarna ciemnego i po następnych 10 min. podgrzać do temp. 76°C i filtrować.

    Gotowanie:

    Zebrać 25 - 27 litrów filtratu i gotować 90 minut

    W 10 minucie gotowania dodać:
    • 30 g chmielu goryczkowy Marynka

    W 60 minucie gotowania dodać:
    • 30 g chmiel aromatyczny Lubelski
    • 1,5 kg laktozy
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1/3 laski wanilii


    Drożdże:
    • Fermentis Safbrew TM WB-06


    Fermentacja:
    • Burzliwa: w 17°C
    • Cicha: 7 dni z dodatkiem 150 g wiórków kokosowych i 2/3 laski wanilii


    Co myślicie przepis ma ręce i nogi ?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dansign Wyświetlenie odpowiedzi
    Co myślicie przepis ma ręce i nogi ?
    Sam to wymyśliłeś, czy to kompilacja jakiegoś przepisu?

    Comment

    • Dansign
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.09
      • 5

      #3
      Zasyp: mój ale inspirowany Pszenicznym Stoutem
      Zacieranie: sklejone z dwóch przepisów na Pszeniczne i Sweet Stout + delikatnie mojego
      Gotowanie: sklejone z dwóch przepisów na Pszeniczne i Sweet Stout + trochę mojego
      Drożdże: sam wybierałem
      Fermentacja: moja

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        To jest Twoje Warzenie, więc zdaj relację z eksperymentu.

        Pszeniczny stout chodził za mną, ale testowałem tylko z ekstraktu. Mimo, że wiele osób stosowało uważam, że takie surowce jak wanilia i kokos, z dużą zawartością tluszczu nie będzie dobrym rozwiązaniem, ale to Twoje piwo, więc rób!

        Comment

        • Dansign
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.09
          • 5

          #5
          no już pojawiły się w przepisie drobne zmiany

          mniej laktozy 0,5 kg
          na słodycz dam ksylitol 250-350g
          mech irlandzki na koniec gotowania (zapomniałem o nim napisać)

          jeszcze pracuje nad wyciągnięciem smaków kokosa i wanilii
          może ktoś ma jakiś pomysł ?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Tak, mam pomysł, wywal słody ciemne.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Przetwarzanie...
            X