Cukier kukurydziany - czym zastąpić?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

Cukier kukurydziany - czym zastąpić?

Cześć,

mam zamiar uwarzyć Old Ale'a - w recepturze jest napisane żeby 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać "corn sugar". Nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy można go zastąpić innym cukrem (np. kandyzowanym)? Czy w ogóle ktoś z Was go używał do warzenia?
    Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2015-10-09, 11:51.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • panta_rei
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.07
    • 31

"corn sugar" to glukoza, myślę, że na Internetach znajdziesz

Comment

• m2200
      • 2013.10
      • 223

Hmm...w takim razie dodaje się glukozę podczas chmielenia? Spotkałem się z tym, że dodaje się cukier kandyzowany czy miód. Z glukozą nie (chyba, że do refermentacji). Szukam w sklepach irlandzkich ("corn sugar", "glucose") i nic nie mogę znaleźć.

Comment

• panta_rei
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.07
        • 31

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
        Hmm...w takim razie dodaje się glukozę podczas chmielenia? Spotkałem się z tym, że dodaje się cukier kandyzowany czy miód. Z glukozą nie (chyba, że do refermentacji). Szukam w sklepach irlandzkich ("corn sugar", "glucose") i nic nie mogę znaleźć.
        Tak, dodaje się na końcu gotowania, tu chodzi o podbicie ekstraktu z jednoczesnym pogłębieniem odfermentowania. Nic złego się nie stanie jak zamienisz glukozę zwykłym cukrem. Jeden z GC Czesława miał cukier dodawany... IIPA(?) Możesz też dodać cukru inwertowanego.

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

Ja bym dał palmowy/kokosowy cukier. Daje fajną nutę zapachową.

Comment

• m2200
            • 2013.10
            • 223

Cukier inwertowany - pierwsze słyszę. Piszesz, że zwykły też w takim razie może być. Kandyzowany też (jak w belgach)? W recepturze jest napisane, że ów "corn sugar" ma zapewnić "sherry-like flavours".
            Ostatnia zmiana dokonana przez m2200; 2015-10-09, 20:32.

Comment

• m2200
              • 2013.10
              • 223

Znalazłem w tutejszym sklepie cukier palmowy (nie słyszałem o nim nigdy). Uważasz, że do old ale'a się nadaje? Chodzi o te "sherry-like flavours". Chciałbym uwarzyć piwo w miarę zgodnie z recepturą.

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19275

Jest dość ciemny, esencjonalny, podpalany... Nie wiem czy się nada. Z tego co czytałem to stosuje się inwertowany, ale wg. mnie dałby radę.

Comment

• m2200
                  • 2013.10
                  • 223

Hmmm... może będzie ok. Old Ale ma być mocny (8,7%), z owocowymi nutami, 32 EBC... Nie mam pojęcia gdzie znaleźć inwertowany. Może pójdę na żywioł i dodam owego palmowego

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19275

Był przepis jak zrobić w którymś Piwowarze.

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Jest również na forum piwo.org, ze zdjęciami. W sumie jest to całkiem proste, chociaż czasochłonne i trochę niebezpieczne.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• panta_rei
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.07
                        • 31

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jest również na forum piwo.org, ze zdjęciami. W sumie jest to całkiem proste, chociaż czasochłonne i trochę niebezpieczne.
                        Chyba mylisz inwertowany z kandyzowanym.

Comment

• m2200
                          • 2013.10
                          • 223

Czy myślisz, że kandyzowany może zastąpić corn sugar? Wiem, że to trudno radzić "na odległość" ale przyznam, że wolałbym zastosować jakiś gotowy cukier niż bawić się w tworzenie inwertowanego. Nie wiem czy kwestia tego jaki cukier się zastosuje jest aż tak istotna.

Comment

• panta_rei
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.07
                            • 31

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy myślisz, że kandyzowany może zastąpić corn sugar? Wiem, że to trudno radzić "na odległość" ale przyznam, że wolałbym zastosować jakiś gotowy cukier niż bawić się w tworzenie inwertowanego. Nie wiem czy kwestia tego jaki cukier się zastosuje jest aż tak istotna.
                            Tragedii nie będzie jak dasz zwykły cukier, przypilnuj tylko temperatury fermentacji. Zrobienie inwertu jest jednak proste

1kg cukru rozpuść w 4,3l wody i podgrzej do temperatury około 70-80°C i dodaj 4,3g kwasku cytrynowego. Teraz wystarczy w tej temperaturze utrzymać całość tak do godziny, możesz podgrzać wiecej, nawet ponad 100°C i odstawić do powolnego wystudzenia. I już masz inwert, mozesz jeszcze zneutralizować kwasek dodając 5,7g sody oczyszczonej, ale IMO to jest niekonieczne, nie dajesz aż tak dużo tego inwertowanego, zeby jakoś znacznie wpłynąć na pH gotowego piwa.

P.S.
                            Cukier kandyzowany daje się do piw belgijskich, IMO słabo się nadaje do Old Ale, tylko że to Twoje piwo i sam decyduj co z nim chcesz zrobić.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez panta_rei; 2015-10-10, 21:38.

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika panta_rei Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chyba mylisz inwertowany z kandyzowanym.
                              Nie mylę, mówię o tym co było w Piwowarze. W tym samym wątku jest moja instrukcja jak zrobić inwertowany.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
                              X