Piwo z zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafinha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 4

    Piwo z zacierania

    Mam pytanie odnośnie słodzenia brzeczki. Czy podczas robienia piwa metodą zacierania słodzi się brzeczkę? Jeżeli tak to w którym momencie? Bo podczas robienia piwa z ekstraktów dodawało się 2 litry wody z rozpuszczoną ciepłą glukozą i do tego wlewało się zawartość puszek (ekstraktów). Jak to jest w metodzie zacierania? Po prostu podczas przerwy scukrzającej wydzielany jest naturalnie i nie trzeba dodawać żadnych składników cukro podobnych?

    Pozdrawiam
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafinha Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam pytanie odnośnie słodzenia brzeczki. Czy podczas robienia piwa metodą zacierania słodzi się brzeczkę? Jeżeli tak to w którym momencie? Bo podczas robienia piwa z ekstraktów dodawało się 2 litry wody z rozpuszczoną ciepłą glukozą i do tego wlewało się zawartość puszek (ekstraktów). Jak to jest w metodzie zacierania? Po prostu podczas przerwy scukrzającej wydzielany jest naturalnie i nie trzeba dodawać żadnych składników cukro podobnych?

    Pozdrawiam
    Nie dodajesz cukru do zacierania z małymi wyjątkami tj. jeśli styl tego wymaga. Zacieranie to przerabianie skrobi na cukry.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Do ekstraktów dodaje sie cukier by tanio uzyskać więcej piwa i %
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X