Szanowni,
przekopalem sie przez forum i wyniki wyszukiwania, ale nie znalazlem potrzebnych mi informacji. Ewentualnie byly one tylko szczatkowe. Jezeli jednak one gdzies tutaj sa, tylko gapaciapa nie umie szukac, to poprosze o pare linkow i temat leci do zamkniecia. Dzieki za zrozumienie
Do rzeczy: ze wzgledow technicznych (plyta grzewcza z niewielkimi polami), jak i z racji tego, ze zabieram sie dopiero do debiutu piwowarskiego, obmyslilem, aby sprobowac na dzien dobry nastawic warke na docelowo 10 litrow piwa. Wiem, ze "roboty tyle samo, a efekt maly", mam tego pelna swiadomosc. Rzecz polega na tym, ze mialbym dostep do gara 15-litrowego, ktory da sie ustawic na tej kucheneczce, natomiast 30-litrowy, szeroki, nie ma racji bytu - predzej poprzypalam zacier takim punktowym grzaniem, niz cos z tego wyjdzie. A zanim pojde w koszty typu taboret, butla z gazem, duzy gar - wole zrobic sobie trening na 2-3 warkach mniejszych i sprawdzic z czym sie to je i czy mi ta zabawa sie w ogole spodoba (co mam nadzieje). W razie czego nie bede plakal za wyrzuconymi w bloto kilkoma stowami.
A pytania do szanownych fachowcow mam takie:
1) Jak z proporcjami? Woda i slody to raczej jasne, ale chmiel, drozdze? Z logicznego punktu widzenia powinno byc fifty-fifty, ale fermentacja to niestety nie matematyka, a biochemia, a tutaj nigdy nie bylem prymasem i wole zapytac. Czy wobec tego chmielu i drozdzy rowniez polowa?
2) Czas. Czy przerwy przy zacieraniu, a pozniej czas chmielenia i fermentacji rowniez taki sam? Wydaje mi sie, ze nie powinno to zalezec od ilosci brzeczki, ale znowu - to jest biochem. Ja jestem prosty matematyk ;-)
3) Fermentacja. W jednym ze znalezionych watkow wyczytalem, ze takiej malej ilosci nie powinno sie fermentowac w standardowym, duzym fermentorze 33l, bo, o ile pamietam, "drozdze nie przykryja piwa", czy cos w tym rodzaju. Jako ze z tej wypowiedzi rozumiem tylko slowo "piwo", prosze o info od kogos z was, kto takie rzeczy pojmuje. Kolega Anteks polecal w zwiazku z tym wiadra z LeroyMerlin. Jak to jest?
Dzieki z gory za wyjasnienie i wasze zrozumienie - naprawde staralem sie sam dokopac do tak podstawowych informacji, zanim zalozylem watek. Nie chcialem byc kolejnym, ktory zapyta "zamierzam nastawic piwo, od czego zaczac?", ale sam nie ogarniam, potrzebuje opini madrzejszych od siebie.
Dzieki i pozdrawiam.
przekopalem sie przez forum i wyniki wyszukiwania, ale nie znalazlem potrzebnych mi informacji. Ewentualnie byly one tylko szczatkowe. Jezeli jednak one gdzies tutaj sa, tylko gapaciapa nie umie szukac, to poprosze o pare linkow i temat leci do zamkniecia. Dzieki za zrozumienie
Do rzeczy: ze wzgledow technicznych (plyta grzewcza z niewielkimi polami), jak i z racji tego, ze zabieram sie dopiero do debiutu piwowarskiego, obmyslilem, aby sprobowac na dzien dobry nastawic warke na docelowo 10 litrow piwa. Wiem, ze "roboty tyle samo, a efekt maly", mam tego pelna swiadomosc. Rzecz polega na tym, ze mialbym dostep do gara 15-litrowego, ktory da sie ustawic na tej kucheneczce, natomiast 30-litrowy, szeroki, nie ma racji bytu - predzej poprzypalam zacier takim punktowym grzaniem, niz cos z tego wyjdzie. A zanim pojde w koszty typu taboret, butla z gazem, duzy gar - wole zrobic sobie trening na 2-3 warkach mniejszych i sprawdzic z czym sie to je i czy mi ta zabawa sie w ogole spodoba (co mam nadzieje). W razie czego nie bede plakal za wyrzuconymi w bloto kilkoma stowami.
A pytania do szanownych fachowcow mam takie:
1) Jak z proporcjami? Woda i slody to raczej jasne, ale chmiel, drozdze? Z logicznego punktu widzenia powinno byc fifty-fifty, ale fermentacja to niestety nie matematyka, a biochemia, a tutaj nigdy nie bylem prymasem i wole zapytac. Czy wobec tego chmielu i drozdzy rowniez polowa?
2) Czas. Czy przerwy przy zacieraniu, a pozniej czas chmielenia i fermentacji rowniez taki sam? Wydaje mi sie, ze nie powinno to zalezec od ilosci brzeczki, ale znowu - to jest biochem. Ja jestem prosty matematyk ;-)
3) Fermentacja. W jednym ze znalezionych watkow wyczytalem, ze takiej malej ilosci nie powinno sie fermentowac w standardowym, duzym fermentorze 33l, bo, o ile pamietam, "drozdze nie przykryja piwa", czy cos w tym rodzaju. Jako ze z tej wypowiedzi rozumiem tylko slowo "piwo", prosze o info od kogos z was, kto takie rzeczy pojmuje. Kolega Anteks polecal w zwiazku z tym wiadra z LeroyMerlin. Jak to jest?
Dzieki z gory za wyjasnienie i wasze zrozumienie - naprawde staralem sie sam dokopac do tak podstawowych informacji, zanim zalozylem watek. Nie chcialem byc kolejnym, ktory zapyta "zamierzam nastawic piwo, od czego zaczac?", ale sam nie ogarniam, potrzebuje opini madrzejszych od siebie.
Dzieki i pozdrawiam.
Comment