Witam wszystkich forumowiczów w sobotę uwarzyłem swoje pierwsze piwo Witbiera BA 13 Blg. W niedziele strasznie mocno buzowało po czym w poniedziałek ustało, więc jako że to moje pierwsze piwo postanowiłem tam zajrzeć i właśnie tu jest moment, w którym prosiłbym o ocenę czy wszystko przebiega prawidłowo. W załącznikach receptura oraz zdjęcie brzeczki fermentującej . Pozdrawiam
Pierwsza warka BA Witbier 13 Blg
Collapse
X
-
To jeszcze zbyt krótki okres czasu żeby mówić o czymkolwiek. Najprawdopodobniej fermentacja burzliwa się skończyła, a widok przedstawia resztki po pianie. Przede wszystkim łapy precz od wieka - nic tym nie wskórasz, a możesz napytać sobie biedy.
-
-
Dzisiaj wykonałem pomiar Blg z 16,5 po 6 dniach odfermentowało mi do 5,2 jakieś sugestie? Ja uważam, że zrobię jeszcze pomiar za 3 dni jak będzie takie samo to zlewam na cichą. Mam pytanie wrzucałem kolendrę i skórki pomarańczy przy zlewaniu tego na cichą w jaki sposób to odcedzić od piwka po prostu przelewać przez sitko jakieś?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yneB Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj wykonałem pomiar Blg z 16,5 po 6 dniach odfermentowało mi do 5,2 jakieś sugestie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yneB Wyświetlenie odpowiedziMam pytanie wrzucałem kolendrę i skórki pomarańczy przy zlewaniu tego na cichą w jaki sposób to odcedzić od piwka po prostu przelewać przez sitko jakieś?Last edited by kostas; 2015-10-24, 17:56.
Comment
-
-
Zrobię tak jak radzisz potrzymam jeszcze, ale jak za 3-4 dni zmierzę Blg i będzie takie samo to nie przeskoczę tego taki będzie i już nic z tym nie zrobię, że bardziej nie odfermentuje prawda?
Gotowałem dodatki razem z brzeczką, dlaczego zlałem z pozostałościami? Bo to moje pierwsze piwo następnym razem odcedzę
Dzięki pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yneB Wyświetlenie odpowiedziZrobię tak jak radzisz potrzymam jeszcze, ale jak za 3-4 dni zmierzę Blg i będzie takie samo to nie przeskoczę tego taki będzie i już nic z tym nie zrobię, że bardziej nie odfermentuje prawda?
Możesz podnieś temperaturę o 2-3 stopnie, ale najprawdopodobniej i tak nic to nie da
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yneB Wyświetlenie odpowiedziGotowałem dodatki razem z brzeczką, dlaczego zlałem z pozostałościami? Bo to moje pierwsze piwo następnym razem odcedzę
Comment
-
-
Dzisiaj zmierzyłem ponownie Blg 5,1 w sobotę zmierzę ostatni raz jeżeli będzie takie same to planuję butelkować po 14 dniach fermentacji burzliwej. Oczywiście próbka pomiarowa poszła do gardła wg mnie smaczek bardzo dobry aczkolwiek dosyć mocno gorzkie i zastanawiam się czy to ulegnie jeszcze zmianie proszę o opinię. Pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yneB Wyświetlenie odpowiedziOczywiście próbka pomiarowa poszła do gardła wg mnie smaczek bardzo dobry aczkolwiek dosyć mocno gorzkie i zastanawiam się czy to ulegnie jeszcze zmianie proszę o opinię.
Comment
-
-
Dzisiaj przefiltrowałem po burzliwej fermentacji przez pończochę z 19l wcześniej nagle zrobiło mi się 15l cóż następnym razem dam więcej wody do wysładzania uwzględniając obecne straty. Pomiar Blg 5, proszę o radę jutro zamierzam butelkować czy na 15l piwa proporcjonalnie jak w tej recepturze : http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Pi...lski_%28kwl%29
dodam 80g glukozy będzie w porządku? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Comment
-
-
Koniec końców nie zdecydowałem się na zabutelkowanie przelałem na cichą dla świętego spokoju niech poleży. Wracając do tematu butelkowania mam taką koncepcję żeby te 80 g rozpuścić w 0,8l wody i potem rozlewać ten "syropik" po 25ml do każdej butelki co powinno zapewnić, że do każdej butelki trafi taka sama ilość cukru do refermentacji czy to właściwy tok rozumowania?
Comment
-
-
Ja bym rozrobił w nieco mniejszej ilości wody, 80g to może być np w 0,5 l. Opisany przez Ciebie sposób jest ok. Uważam, że zlanie z cichej do osobnego pojemnika i tam dodanie glukozy to szybszy sposób, ale jeżeli wolisz się bawić strzykawką...Just brew it
Comment
-
-
Jak rozrobisz 0,5 l wlejesz do wiadra, a następnie rurką zlejesz z fermentora to prawdopodobieństwo nierównomiernego wymieszania jest raczej niskie. Chyba że zrobisz bardzo gęsty syrop lub po prostu wsypiesz bez rozrabiania.
Obie metody są dobre, piwo będzie to samo. Wolisz strzykawką dozować - nie ma przeciwskazań .Just brew it
Comment
-
Comment