Dziwne zachowanie drożdży

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy91
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 7

Dziwne zachowanie drożdży

Witam

na sam wpierw przedstawię krótką historie drożdży o jakich mowa.

Drożdże to Fermentum Mobile - Amerykański Sen.
    Pierwsza warka to była APA 13Blg, piwo fajnie przefermentowało do 2Blg.
    Z drugą warką już był lekki problem. Była (a właściwie będzie bo piwo się refermentuje) to AIPA 16Blg, która dofermentowała do 5Blg i ni cholery nie chciała zejść niżej. Piwa warzyłem z tygodnia na tydzień i nie ruszałem tych drożdży wogóle, tylko zlałem jedno na cichą a do tego wlałem świerzą brzeczkę. No ale już trudno, najwyżej wyjdzie trochę cięższa to zagrychy nie trza będzie, goście głodni nie wyjdą (tylko brzuch rośnie...).

Aktualny problem pojawił się przy trzeciej warce. Jest to APA 13Blg bo tygodniu burzliwej a drożdże pływają dosyć zbitą masą po powierzchni. W poprzednich warkach nic podobnego nie miało miejsca chyba że mnie skleroza dopada, a po ostatnim zbieraniu gęstwy była ona bardzo rzadka więc konsystencja też się nie zgadza. Pływa tego dosyć dużo. Znalazłem trochę miejsca, żeby wrzucić cukromierz i wyszło trochę ponad 2Blg.

Pytanie brzmi co z tym zrobić? Zostawić jeszcze na burzliwej... może opadnie? Czy może zebrać to co pływa... i co dalej? Czy są to tak zdrowe i silne drożdże, że im się leżeć nie chce, czy jakaś choroba i lepiej tego się wogóle nie tykać i wylać wszystko?

Prosiłbym o szybką odpowiedź bo piwo potrzebuję za 3 tygodnie a została jeszcze cicha i refermetacja.
    Pozdrawiam
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

Przelewanie znad drożdży jakiegokolwiek piwa po 7 dniach to nie jest najlepszy pomysł. Drożdże pływają i pływać będą nawet po przelaniu na cichą przez jakiś czas, dopóki, dopóty nie osiądą na dno fermentora - taka też ich natura. Z mojej strony mogę życzyć tylko dużo cierpliwości.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

Comment

• Jimmy91
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 7

Drugi tydzień burzliwej a to cholerstwo dalej nie chce opaść. Ciągle mi pływa po powierzchni gruba warstwa jak mniemam drożdży.
      Co robić?

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

Trzeba oczywiście uzupełnić info Kostasa o sytuacje kiedy drożdże mimo wykonanej roboty nie opadają na dno, niektóre szczepy tak mają. Zlej młode piwo spod tej warstwy drożdży wężykiem na cichą, sprawdź przy okazji balling.
        Last edited by ART; 2015-10-31, 09:07.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Jimmy91
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.09
          • 7

Tylko czemu w poprzednich dwóch warkach na tych samych drożdżach tego nie było?
          I jak te drożdże sklasyfikować pod względem kondycji i czy np. nie zmutowały czy coś...?

Comment

Przetwarzanie...
          X