Fermentacja w ciepłym mieszkaniu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TheBobolo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 59

    #1

    Fermentacja w ciepłym mieszkaniu

    Cześć wszystkim,

    Planuję w najbliższym czasie zacząć swoją przygodę z piwowarstwem. O ile z samym warzeniem raczej nie powinno być problemów, to fermentacja spędza mi sen z powiek.

    Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, przez pokój idą mi rury z ciepłą wodą, przez co nawet zimą jest ciepło. Okna wychodzą na południe, więc mamy dodatkową temperaturę. Piwnicy nie mam. Opcja wywożenia brzeczki do babcinej piwnicy też nie wchodzi w grę, bo najbliższą babcię posiadam prawie 100 kilometrów od obecnego miejsca zamieszkania.

    Jaki jest pewny, w miarę łatwy w obsłudze i stosunkowo tani (mam odłożone trochę grosza, ale to na cały zestaw piwowarski) sposób na dobre kontrolowanie temperatury fermentacji i leżakowania? Planuję zaopatrzyć się w fermentor o pojemności ~30-35 litrów, jeśli ma to jakieś znaczenie.
    Begonia non omlet.
  • Abstynent
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.10
    • 49

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TheBobolo
    Cześć wszystkim,
    Jaki jest pewny, w miarę łatwy w obsłudze i stosunkowo tani [...] sposób na dobre kontrolowanie temperatury fermentacji i leżakowania?
    Nie rozumiem Twojego problemu. Czy termometr nie spełni Twoich oczekiwań?
    Just brew it

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Abstynent
      Nie rozumiem Twojego problemu. Czy termometr nie spełni Twoich oczekiwań?
      Ha, ha , ha. Może będzie z funkcja chłodzenie/
      A tak poważnie to zrób pudło ze styropianu i włóż zamrożone pety.
      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2015-10-22, 19:37.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Abstynent
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.10
        • 49

        #4
        Może moja przewrotna odpowiedź nie pomogła, ale do kontroli temperatury termometr będzie w sam raz

        Nawet nie znamy temperatury panującej w tym mieszkaniu. Może nie jest zła do fermentacji piw górnej fermentacji?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Abstynent; 2015-10-22, 19:46.
        Just brew it

        Comment

        • TheBobolo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.07
          • 59

          #5
          Na samą myśl o dźwięku ciętego styropianu biorą mnie ciarki. Ale spróbuję. Czym radzisz je uszczelnić, żeby ciepło nie uciekało?

          I chyba jakoś trzeba by zrobić przerwę między mrożonkami a fermentorem, żeby w miejscu styku piwo nie przymarzło do ścianek.

          Ale chciałbym mieć większą kontrolę nad temperaturą. Coś w stylu grzałek do akwarium, tylko że w drugą stronę.

          Jak teraz tak pomyślałem, to faktycznie, myślę, że górna połowa zakresu górniaków jest zachowana w pokoju, przynajmniej jesienią i zimą. Gorzej jakbym chciał zrobić jakiegoś lagera.

          A tak trochę odbiegając od tematu, myślicie, że wstawienie zamkniętego fermentora do szafy z ubraniami (takiej na wieszaki) jest dobrym pomysłem? Czy coś się tam piwu może stać? Chodzi o to, że mam dość mały pokój i wiadro na środku podłogi jest średnim pomysłem, szczególnie przy rannym wstawaniu.

          Wiem, dużo pytań jak na jeden temat, ale o piwowarstwie wiem tyle, że piwo jest z wody, słodu, chmielu i drożdży (zazwyczaj).
          Begonia non omlet.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Lepiej fermentować w dolnych zakresach.
            Uszczelnić możesz silikon/klej do styropianu/ taśma klejąca
            Piwo nie przymarznie od petów
            Możesz wstawic do szafy tylko uważaj na mole
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Kamil97
              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
              Kamil97
              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
              2023-04-05, 16:59
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • darekd
              Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
              darekd
              Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

              Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
              ...
              2023-02-07, 23:16
            • RomaNzRumunii
              Vienna lager bardzo wolną fermentacja
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
              2022-01-25, 16:05
            • balon91
              Zatrzymana fermentacja??
              balon91
              Witam serdecznie.
              W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
              postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

              Niestety przez moją niecierpliwość...
              2021-07-14, 15:39
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...