Fermentacja w ciepłym mieszkaniu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TheBobolo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 59

    Fermentacja w ciepłym mieszkaniu

    Cześć wszystkim,

    Planuję w najbliższym czasie zacząć swoją przygodę z piwowarstwem. O ile z samym warzeniem raczej nie powinno być problemów, to fermentacja spędza mi sen z powiek.

    Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, przez pokój idą mi rury z ciepłą wodą, przez co nawet zimą jest ciepło. Okna wychodzą na południe, więc mamy dodatkową temperaturę. Piwnicy nie mam. Opcja wywożenia brzeczki do babcinej piwnicy też nie wchodzi w grę, bo najbliższą babcię posiadam prawie 100 kilometrów od obecnego miejsca zamieszkania.

    Jaki jest pewny, w miarę łatwy w obsłudze i stosunkowo tani (mam odłożone trochę grosza, ale to na cały zestaw piwowarski) sposób na dobre kontrolowanie temperatury fermentacji i leżakowania? Planuję zaopatrzyć się w fermentor o pojemności ~30-35 litrów, jeśli ma to jakieś znaczenie.
    Begonia non omlet.
  • Abstynent
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.10
    • 49

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TheBobolo Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć wszystkim,
    Jaki jest pewny, w miarę łatwy w obsłudze i stosunkowo tani [...] sposób na dobre kontrolowanie temperatury fermentacji i leżakowania?
    Nie rozumiem Twojego problemu. Czy termometr nie spełni Twoich oczekiwań?
    Just brew it

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Abstynent Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie rozumiem Twojego problemu. Czy termometr nie spełni Twoich oczekiwań?
      Ha, ha , ha. Może będzie z funkcja chłodzenie/
      A tak poważnie to zrób pudło ze styropianu i włóż zamrożone pety.
      Last edited by anteks; 2015-10-22, 19:37.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Abstynent
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.10
        • 49

        #4
        Może moja przewrotna odpowiedź nie pomogła, ale do kontroli temperatury termometr będzie w sam raz

        Nawet nie znamy temperatury panującej w tym mieszkaniu. Może nie jest zła do fermentacji piw górnej fermentacji?
        Last edited by Abstynent; 2015-10-22, 19:46.
        Just brew it

        Comment

        • TheBobolo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.07
          • 59

          #5
          Na samą myśl o dźwięku ciętego styropianu biorą mnie ciarki. Ale spróbuję. Czym radzisz je uszczelnić, żeby ciepło nie uciekało?

          I chyba jakoś trzeba by zrobić przerwę między mrożonkami a fermentorem, żeby w miejscu styku piwo nie przymarzło do ścianek.

          Ale chciałbym mieć większą kontrolę nad temperaturą. Coś w stylu grzałek do akwarium, tylko że w drugą stronę.

          Jak teraz tak pomyślałem, to faktycznie, myślę, że górna połowa zakresu górniaków jest zachowana w pokoju, przynajmniej jesienią i zimą. Gorzej jakbym chciał zrobić jakiegoś lagera.

          A tak trochę odbiegając od tematu, myślicie, że wstawienie zamkniętego fermentora do szafy z ubraniami (takiej na wieszaki) jest dobrym pomysłem? Czy coś się tam piwu może stać? Chodzi o to, że mam dość mały pokój i wiadro na środku podłogi jest średnim pomysłem, szczególnie przy rannym wstawaniu.

          Wiem, dużo pytań jak na jeden temat, ale o piwowarstwie wiem tyle, że piwo jest z wody, słodu, chmielu i drożdży (zazwyczaj).
          Begonia non omlet.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Lepiej fermentować w dolnych zakresach.
            Uszczelnić możesz silikon/klej do styropianu/ taśma klejąca
            Piwo nie przymarznie od petów
            Możesz wstawic do szafy tylko uważaj na mole
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X