JBD - 9 warka AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 15

    JBD - 9 warka AIPA

    Dawno nas nie było
    słody:
    chateau Pale Ale 7000g
    chateau aroma 300g

    przerwy:
    52 15'
    67 1h30'
    72 10'
    78 mush out

    chmielenie:
    magnum 60'
    amarillo 15'

    drożdże Wyeast XL 1056 American Ale
    trwa fermentacja cicha 22 stopnie.
    I tu pytanie: blg spadło już do 2,5 (początkowe 17). Chyba za dużo, piwo może być mało treściwe i zbyt wytrawne... Co poprawić aby blg zatrzymać na 5?
    Jagielloński Browar Domowy
  • PiotrekDziki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.05
    • 35

    #2
    moim zdaniem zatarło ci się już w 1 przerwie 52 stopnie 15 minut + czas potrzebny do podniesienia do 67 stopni i podczas 2 przerwy praktycznie się już nic nie działo dlatego odfermentowało aż do 2,5
    jeśli się mylę proszę bardziej doświadczonych o opinie
    pozdrowienia

    Comment

    • ttrener
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 15

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotrekDziki Wyświetlenie odpowiedzi
      moim zdaniem zatarło ci się już w 1 przerwie 52 stopnie 15 minut + czas potrzebny do podniesienia do 67 stopni i podczas 2 przerwy praktycznie się już nic nie działo dlatego odfermentowało aż do 2,5
      jeśli się mylę proszę bardziej doświadczonych o opinie
      pozdrowienia
      Tak, większość mądrych głów podaje tą przyczynę.; Następnym razem skrócę czas zacierania do 60 min i zostawię tylko 5min na 62,reszta na 72. Obaczymy

      Pozdrowienia
      Jagielloński Browar Domowy

      Comment

      Przetwarzanie...
      X