Witam,
Jagielloński Browar Domowy uwarzył następującą AIPĘ:
słody:
chateau Pale Ale 7000g
chateau aroma 300g
przerwy:
52 15'
67 1h30'
72 10'
78 mush out
Wysładzanie metodą ciągłą: dolewanie wody i spust ok. 1l/min
chmielenie:
magnum 60'
amarillo 15'
drożdże Wyeast XL 1056 American Ale
trwa fermentacja cicha 22 stopnie.
I tu pytanie: blg spadło już do 2,5 (początkowe 17). Chyba za dużo, piwo może być mało treściwe i zbyt wytrawne... Co poprawić aby blg zatrzymać na 5?
I pytanie nr 2:
Czy istnieje tabela gatunków piw z zalecanymi granicznymi stopniami blg początkowymi i końcowymi lub po prostu stopniem odfermentowania oraz stosunkiem zasypu do wody i ilością wody do wysładzania
Jagielloński Browar Domowy uwarzył następującą AIPĘ:
słody:
chateau Pale Ale 7000g
chateau aroma 300g
przerwy:
52 15'
67 1h30'
72 10'
78 mush out
Wysładzanie metodą ciągłą: dolewanie wody i spust ok. 1l/min
chmielenie:
magnum 60'
amarillo 15'
drożdże Wyeast XL 1056 American Ale
trwa fermentacja cicha 22 stopnie.
I tu pytanie: blg spadło już do 2,5 (początkowe 17). Chyba za dużo, piwo może być mało treściwe i zbyt wytrawne... Co poprawić aby blg zatrzymać na 5?
I pytanie nr 2:
Czy istnieje tabela gatunków piw z zalecanymi granicznymi stopniami blg początkowymi i końcowymi lub po prostu stopniem odfermentowania oraz stosunkiem zasypu do wody i ilością wody do wysładzania
Comment