BLG końcowe i początkowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 15

BLG końcowe i początkowe

Witam,
    Jagielloński Browar Domowy uwarzył następującą AIPĘ:
    słody:
    chateau Pale Ale 7000g
    chateau aroma 300g

przerwy:
    52 15'
    67 1h30'
    72 10'
    78 mush out

Wysładzanie metodą ciągłą: dolewanie wody i spust ok. 1l/min

chmielenie:
    magnum 60'
    amarillo 15'

drożdże Wyeast XL 1056 American Ale
    trwa fermentacja cicha 22 stopnie.

I tu pytanie: blg spadło już do 2,5 (początkowe 17). Chyba za dużo, piwo może być mało treściwe i zbyt wytrawne... Co poprawić aby blg zatrzymać na 5?

I pytanie nr 2:
    Czy istnieje tabela gatunków piw z zalecanymi granicznymi stopniami blg początkowymi i końcowymi lub po prostu stopniem odfermentowania oraz stosunkiem zasypu do wody i ilością wody do wysładzania
    Jagielloński Browar Domowy
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

1:
    Historia wygląda tak: prawdopodobnie miałeś bardzo dobry słód i zatarł się całkowicie już na początku (w 20 minucie), a podczas późniejszego, ponad półtoragodzinnego zacierania nie działo się nic. Uzyskałeś większość cukrów fermentowanych.
    uwagi:
    - skróć proces zacierania, 60min to maximum
    - daj więcej chmielu - przy takim ekstrakcie goryczka i aromat wyjdzie cieniutki
    - zamień chmiel magnum na iungę - cena ta sama a efekt lepszy (jeśli finanse nie graja roli daj chinook, zeus albo amarillo)
    - zamień amarillo na jakich chmiel aromatyczny: cascade, cirta, mozaik itditd
    teraz odpowiedź:
    Dy dofermentowanie było mniejsze musisz użyć gęstwy; za każdym użyciem będzie dofermentowywało coraz płyciej. Jeśli ma to dla Ciebie znaczenie to najpierw robisz piwa lekkie, gdzie wytrawność nie jest problemem, potem ciężkie i pełne. Możesz użyć również innych drożdży - specyfiką Wyeast XL 1056 jest głębokie dofermentowanie. Trzecią możliwością jest zmiana czasów zacierania: bardzo krótko na 62, i od razu dać na 72.

2: Nie nie ma takiej tabelki... Musisz nabrać wprawy.

Comment

• jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapitanPlaneta Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      Jest. A nawet są Z widelkami BLG początkowego i końcowego. Przygotowane przez BJCP oraz polskie PSPD. Na stronach internetowych organizacji
      Ale po co przejmować się jakimiś widełkami stylu. Chyba że to na konkurs
      Oby Ci smaczne piwo wyszło
      Last edited by jerzdna; 2015-10-23, 08:03.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Mniej książków więcej piwa

Comment

• ttrener
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.11
          • 15

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapitanPlaneta Wyświetlenie odpowiedzi
          1:
          Historia wygląda tak: prawdopodobnie miałeś bardzo dobry słód i zatarł się całkowicie już na początku (w 20 minucie), a podczas późniejszego, ponad półtoragodzinnego zacierania nie działo się nic. Uzyskałeś większość cukrów fermentowanych.
          uwagi:
          - skróć proces zacierania, 60min to maximum
          - daj więcej chmielu - przy takim ekstrakcie goryczka i aromat wyjdzie cieniutki
          - zamień chmiel magnum na iungę - cena ta sama a efekt lepszy (jeśli finanse nie graja roli daj chinook, zeus albo amarillo)
          - zamień amarillo na jakich chmiel aromatyczny: cascade, cirta, mozaik itditd
          teraz odpowiedź:
          Dy dofermentowanie było mniejsze musisz użyć gęstwy; za każdym użyciem będzie dofermentowywało coraz płyciej. Jeśli ma to dla Ciebie znaczenie to najpierw robisz piwa lekkie, gdzie wytrawność nie jest problemem, potem ciężkie i pełne. Możesz użyć również innych drożdży - specyfiką Wyeast XL 1056 jest głębokie dofermentowanie. Trzecią możliwością jest zmiana czasów zacierania: bardzo krótko na 62, i od razu dać na 72.

Hej,
          Tą warkę robiłem wg tej samej receptury co poprzednie tylko zamieniłem chmiele i blg wyszło 3,5.
          - Piszesz żebym dał więcej chmielu, a nie napisałem ile dałem (50g magnum i 50g amariilo)
          - wg mojej wiedzy magnum jest goryczkowy, a amarillo aromatyczny, więc zamiana jaką proponujesz magnum na amarillo może zupełnie pozbawić goryczki
          - pozostałe uwagi wypróbuję i dzięki za rady

Comment

• KapitanPlaneta
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.11
            • 69

aaa to były minuty, a nie gramy przepraszam, źle zrozumiałem. 100g jest ok (ja daje więcej, ale co kto lubi).

Amarillo z mojej wiedzy jest goryczkowy. Przynajmniej tak najczęściej używany. Swoją drogą muszę przetestować go równolegle w jednej i drugiej wersji
            Magnum zaś jest wg mnie najgorszym dostępnym, dostępnym chmielem - dla tego radziłem jego zamianę.

Comment

• ttrener
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.11
              • 15

aaa to były minuty, a nie gramy przepraszam, źle zrozumiałem. 100g jest ok (ja daje więcej, ale co kto lubi).

Amarillo z mojej wiedzy jest goryczkowy. Przynajmniej tak najczęściej używany. Swoją drogą muszę przetestować go równolegle w jednej i drugiej wersji
              Magnum zaś jest wg mnie najgorszym dostępnym, dostępnym chmielem - dla tego radziłem jego zamianę.
              Z amarillo obydwoje mieliśmy rację - jest uniwersalny. Magnum jest dla mnie czymś nowym, do tej pory warzyłem na marynce...

Comment

• KapitanPlaneta
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.11
                • 69

Jak dla mnie Iunga z budżetówki goryczkowej jest najlepsza. Nawet w porównaniu z drogimi amerykanami wypada dobrze. Ma bardzo intensywną, ale krótką, (jak dla mnie) grejfrutową goryczkę. Browary potrafią zrobić z niej bardzo dobre sigle hopy (np hop sasa z Ale browaru, albo polish ipa z Nogne o(a moze to był To Ol... pamięć szwankuje)). Ja w domu nie potrafię ale to jest świetny chmiel goryczkowy.

Comment

Przetwarzanie...
                X