Chmielenie na zimno - wpływ na goryczkę.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • makolaza
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 9

Chmielenie na zimno - wpływ na goryczkę.

Robię piwo z receptury:
    Darth Vader (Cascadian Dark Ale) Warka: 11 gal (41.6L) Goryczka: 66 IBU Kolor: 38 SRM OG: 1.066 (16 Plato) Wydajność: 75% Słody: 22.0 lbs. (9.98 kg) 2-row pale malt 2.0 lbs. (0.9 kg) crystal 10L 2.0 lbs. (0.9 kg) Carafa II Special (bez łusek) 1.0 lb. (0.45 kg) Special Roast 1.0 lb. (0.45 kg) Brow...

Wszystko zrobione tak jak recepturze oprócz chmielu cascade na zimno (od 8 dni trwa burzliwa, zamierzam dodać na cichej).
    Piwo jednak ma bardzo intensywną goryczkę (czytałem, że wpływ może być to przez brak chłodnicy i chłodzenie w wannie). Czy chmielenie na zimno zwiększy gorycz piwa, czy jedynie doda mu troszkę aromatu? Ewentualnie czy jest jakiś prosty sposób na zmniejszenie goryczy?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Na zimno daje aromat
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• makolaza
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.10
      • 9

Czyli sprawa prosta

Comment

• jerzdna
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.07
        • 240

Piwo jednak ma bardzo intensywną goryczkę (czytałem, że wpływ może być to przez brak chłodnicy i chłodzenie w wannie)[/QUOTE]

:0 nie slyszalem/czytałem o tym aby chłodzenie w wannie miało wpływ na goryczkę. Robię tak i nie stwierdziłem... Wydawało mi się, że to głównie od chmielenia na goryczkę Ale co ja mogę wiedzieć-tylko 8 warek zrobiłem...

Comment

• makolaza
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.10
          • 9

Ja robię drugą dlatego wiedzę czerpię z cudzych opinii, a nie z własnych doświadczeń. Ponoć jeśli stygnąca brzeczka ma odpowiednio wysoką temperaturę, to nadal zachodzi wyciąganie kwasów.
          coś o tym w tym temacie:
          Czy przetrzymanie chmielu goryczkowego np. przez pól godziny w stygnącej brzeczce znacząco zwiększa poziom goryczki? Znacząco, mam na myśli poza styl. Od kilkunastu warek mieszam zaraz po zakończeniu gotowania, czekam około pół godziny aż opadną osady i potem chłodzę wymiennikiem. Dawniej nie rob...

Comment

• fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

Młode piwo zawsze wydaje się za gorzkie, po pewnym czasie, przynajmniej miesiąc, goryczka się ułoży, zmieni charakter, złagodnieje wiec na tym etapie się tym nie sugeruj.
            Co do wanny to oczywiste jest, ze zanim temperatura spadnie poniżej 70*C to goryczka z chmielu będzie przechodzić do brzeczki. Z chłodnicą ta sama sytuacja
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• makolaza
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.10
              • 9

To będzie dłuuuugi miesiąc Dzięki za odpowiedzi.

Comment

Przetwarzanie...
              X