Chmielenie na zimno - wpływ na goryczkę.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • makolaza
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 9

    #1

    Chmielenie na zimno - wpływ na goryczkę.

    Robię piwo z receptury:
    Darth Vader (Cascadian Dark Ale) Warka: 11 gal (41.6L) Goryczka: 66 IBU Kolor: 38 SRM OG: 1.066 (16 Plato) Wydajność: 75% Słody: 22.0 lbs. (9.98 kg) 2-row pale malt 2.0 lbs. (0.9 kg) crystal 10L 2.0 lbs. (0.9 kg) Carafa II Special (bez łusek) 1.0 lb. (0.45 kg) Special Roast 1.0 lb. (0.45 kg) Brow...


    Wszystko zrobione tak jak recepturze oprócz chmielu cascade na zimno (od 8 dni trwa burzliwa, zamierzam dodać na cichej).
    Piwo jednak ma bardzo intensywną goryczkę (czytałem, że wpływ może być to przez brak chłodnicy i chłodzenie w wannie). Czy chmielenie na zimno zwiększy gorycz piwa, czy jedynie doda mu troszkę aromatu? Ewentualnie czy jest jakiś prosty sposób na zmniejszenie goryczy?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Na zimno daje aromat
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • makolaza
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.10
      • 9

      #3
      Czyli sprawa prosta

      Comment

      • jerzdna
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.07
        • 240

        #4
        Piwo jednak ma bardzo intensywną goryczkę (czytałem, że wpływ może być to przez brak chłodnicy i chłodzenie w wannie)[/QUOTE]

        :0 nie slyszalem/czytałem o tym aby chłodzenie w wannie miało wpływ na goryczkę. Robię tak i nie stwierdziłem... Wydawało mi się, że to głównie od chmielenia na goryczkę Ale co ja mogę wiedzieć-tylko 8 warek zrobiłem...

        Comment

        • makolaza
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.10
          • 9

          #5
          Ja robię drugą dlatego wiedzę czerpię z cudzych opinii, a nie z własnych doświadczeń. Ponoć jeśli stygnąca brzeczka ma odpowiednio wysoką temperaturę, to nadal zachodzi wyciąganie kwasów.
          coś o tym w tym temacie:
          Czy przetrzymanie chmielu goryczkowego np. przez pól godziny w stygnącej brzeczce znacząco zwiększa poziom goryczki? Znacząco, mam na myśli poza styl. Od kilkunastu warek mieszam zaraz po zakończeniu gotowania, czekam około pół godziny aż opadną osady i potem chłodzę wymiennikiem. Dawniej nie rob...

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Młode piwo zawsze wydaje się za gorzkie, po pewnym czasie, przynajmniej miesiąc, goryczka się ułoży, zmieni charakter, złagodnieje wiec na tym etapie się tym nie sugeruj.
            Co do wanny to oczywiste jest, ze zanim temperatura spadnie poniżej 70*C to goryczka z chmielu będzie przechodzić do brzeczki. Z chłodnicą ta sama sytuacja
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • makolaza
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.10
              • 9

              #7
              To będzie dłuuuugi miesiąc Dzięki za odpowiedzi.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Brandis
                Chmielenie na zimno.
                Brandis
                Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                2020-02-05, 16:00
              • ksieciuniu
                chmielenie na zimno a lagerowanie
                ksieciuniu
                Witam,
                chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
                Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
                2017-02-23, 16:23
              • darekd
                Ferdinand, Pěkný číslo π
                darekd
                Nowe piwo z browaru w środkowych Czechach.
                Uwarzone przy współpracy z Badawczym Instytutem Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze oraz Wydziałem Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Karola:

                Piwo dolnej fermentacji mające przypominać IPA. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák (Saaz),...
                2021-04-30, 22:58
              • darekd
                Duvel Moortgat, Duvel 6,66
                darekd
                Lżejsza wersja klasyka. Alk. 6,66% alk.

                Użyli 6 rodzajów chmielu, ale przyznali się do dwóch dominujących - czeski Saaz (Żatec) i słoweński Styrian Golding

                Aromat - wyraźny, owocowo-korzenny. Dominuje podsuszana morela, jest też chmiel (chmielenie na zimno)
                ...
                2021-04-24, 00:28
              • darekd
                Strakonice, Klostermann Hořký Ležák
                darekd
                Południowe Czechy, gdzie piwa zazwyczaj mają niższą goryczkę i wyżsżą słodycz. Stąd może odpowiedź ze strakonickiego browaru, który również wpisuje się w ten trend.

                Jedenastka a według https://www.pivovar-strakonice.cz/ to dokładnie 11,8% ekstr.
                Alk. 4,7%

                Chmiele to...
                2024-09-21, 22:27
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...