Problem z ekstraktem słodowym BA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomkos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 1

    #1

    Problem z ekstraktem słodowym BA

    Witam

    Na początku października zamówiłem kilka zestawów surowców z BA. Wszystkie na bazie ekstraktów słodowych. Oczywiście paczki zostały sprawdzone i nie zauważyłem wtedy nic niepokojącego. Jeden zestaw został wykorzystany od razu a 2 pozostałe leżały sobie w kuchni (temp około 20 stopni). Po 3 tygodniach przyszła kolej na warkę z kolejnego zestawu i tu nastąpiło zdziwienie... Ekstrakty słodowe postanowiły same opuścić swoje zamknięte opakowania... (Ekstrakty nadal są w terminie przydatności). Pytałem osoby warzące piwo w domu od lat ale wszyscy pierwszy raz słyszeli o takim przypadku. Co może być przyczyną takiego zjawiska? Czy mimo tego można te ekstrakty jeszcze wykorzystać czy lepiej już nie ryzykować?
    Jak wygląda ten wyciek widać na fotce:
    Click image for larger version

Name:	DSC09062.jpg
Views:	1
Size:	29,1 KB
ID:	2093607

Related Topics

Collapse

  • Javox
    Fourpure, Oatmeal Stout
    Javox
    Owsiany stout z ekstraktem 13,6*, alko 5,1% i 28 IBU.

    Piana - więcej na początku potem cienka, pełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - pod mocne światło przebłyski czerwonego rubinu.
    Aromat - niezła paloność z nutami jak z ciemnych suszy...
    2020-05-28, 16:00
  • darekd
    ? [Gwarek], Sage
    darekd
    Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.

    Belgian DIPA,

    18% ekstr.,
    7,5% alk.

    Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka


    https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/

    Aromat - głównie chmielowy...
    2025-01-14, 00:37
  • darekd
    Opillia, Rizdwiane
    darekd
    Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

    12% ekstr.
    4,8 % alk.
    12 IBU

    Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
    Piana - wysoka, trwała,...
    2025-01-02, 23:50
  • Javox
    The Garden Brewery, Double IPA
    Javox
    Double IPA z ekstraktem 18.0*, alko 7.0%, IBU 25.

    Chmiele: Citra, Cascade, Galaxy.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - jasny żółto pomarańczowy
    Aromat - iglaste tematy, cytrusy potem...
    2024-12-12, 19:47
  • darekd
    Mohrenbrauerei, Mohrenbräu Helles
    darekd
    Browar z Dornbirn w Vorarlbergu w pobliżu granicy ze Szwajcarią

    Do 2022 r. stosował nazwę "Mohren".

    Ekstr. 11,4%
    Alk. 5,1%

    https://www.mohrenbrauerei.at/unser-...mohren-helles/

    Aromat - słodowy z podsuszonym...
    2024-12-11, 23:22
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...