Cukier w Risie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #1

    Cukier w Risie

    Mam Risa fermentowanego tydzień... BLG początkowe nieznane - ale na pewno powyżej 20 (zadawałem drożdże o 3 w nocy więc nie zbadałem). Wczoraj spróbowałem i stwierdziłem, że czekoladowość skutecznie zakryła cały alkohol, więc wymyśliłem sobie, że dodam jeszcze trochę cukru. Dałem go niecałe pół kilo. Do tej pory nie zaczęło pracować - zaczynam się przejmować.
    Drożdże Gozdawa pure ale (na opakowaniu napisane, że tolerncja powyżej 12%)
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapitanPlaneta
    Mam Risa fermentowanego tydzień... BLG początkowe nieznane - ale na pewno powyżej 20 (zadawałem drożdże o 3 w nocy więc nie zbadałem). Wczoraj spróbowałem i stwierdziłem, że czekoladowość skutecznie zakryła cały alkohol, więc wymyśliłem sobie, że dodam jeszcze trochę cukru. Dałem go niecałe pół kilo. Do tej pory nie zaczęło pracować - zaczynam się przejmować.
    Drożdże Gozdawa pure ale (na opakowaniu napisane, że tolerncja powyżej 12%)
    Dwa razy popełniłeś ten sam błąd nie badając ekstraktu. Przy tak ciężkich piwach to proszenie się o kłopoty. Na mój gust teraz to tylko test odfermentowania może dać Ci jakieś miarodajniejsze efekty oceny sytuacji. Jeśli ten cukier sypnąłeś prosto z wora, to może się samoczynnie jeszcze nie rozpuścił.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-10-26, 08:33.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Nepomucen, Nepo No Title
      darekd
      Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

      Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

      24,5% ekstr.
      10,5% alk.

      Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
      2024-11-29, 00:44
    • darekd
      ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
      darekd
      Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

      Ekstr. 15%
      Alk. 6,0%

      Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
      Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
      2025-01-22, 22:57
    • e-prezes
      Pinta, Portermass Amburana
      e-prezes
      Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
      2025-01-19, 15:40
    • darekd
      Flensburger, Strand-Lager
      darekd
      Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
      2025-01-18, 23:56
    • Petitpierre
      Van Honsebrouck, Filou
      Petitpierre
      Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
      2023-01-08, 12:48
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...