Cukier w Risie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    Cukier w Risie

    Mam Risa fermentowanego tydzień... BLG początkowe nieznane - ale na pewno powyżej 20 (zadawałem drożdże o 3 w nocy więc nie zbadałem). Wczoraj spróbowałem i stwierdziłem, że czekoladowość skutecznie zakryła cały alkohol, więc wymyśliłem sobie, że dodam jeszcze trochę cukru. Dałem go niecałe pół kilo. Do tej pory nie zaczęło pracować - zaczynam się przejmować.
    Drożdże Gozdawa pure ale (na opakowaniu napisane, że tolerncja powyżej 12%)
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapitanPlaneta Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam Risa fermentowanego tydzień... BLG początkowe nieznane - ale na pewno powyżej 20 (zadawałem drożdże o 3 w nocy więc nie zbadałem). Wczoraj spróbowałem i stwierdziłem, że czekoladowość skutecznie zakryła cały alkohol, więc wymyśliłem sobie, że dodam jeszcze trochę cukru. Dałem go niecałe pół kilo. Do tej pory nie zaczęło pracować - zaczynam się przejmować.
    Drożdże Gozdawa pure ale (na opakowaniu napisane, że tolerncja powyżej 12%)
    Dwa razy popełniłeś ten sam błąd nie badając ekstraktu. Przy tak ciężkich piwach to proszenie się o kłopoty. Na mój gust teraz to tylko test odfermentowania może dać Ci jakieś miarodajniejsze efekty oceny sytuacji. Jeśli ten cukier sypnąłeś prosto z wora, to może się samoczynnie jeszcze nie rozpuścił.
    Last edited by ART; 2015-10-26, 08:33.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Przetwarzanie...
    X