Witam wszystkich
Trochę już czytam fora piwiarskie no i wreszcie przyszedł czas na pierwsze piwko
Kupiłem zestaw ekstraktów na dubbel 16,8 na homebrewing, sprzęt jakiś tam już był (robię też wina), garnek 30 pożyczyłem, no i zrobiłem, oczywiście po obejrzeniu wiekszości warzę z... itp, oraz poczytaniu, zrobiłem trochę inaczej niż instrukcja mówi, burzliwa w 18-20 stopniach 9 dni, zeszło do 4blg, przelałem wczoraj na cichą, dwa razy, bo zauważyłem że kran przecieka w nowym wiadrze więc szybkie mycie z drożdży i żywicy, i spowrotem do starego wiadra wystawiłem na ganek gdzie mam teraz max 10 stopni w dzień, w nocy nieraz blisko zera bo czytałem że dubbel lubi fermentować w cieple i dochodzić w chłodzie, czyli inaczej niż instukcja pisała. Zauważyłem też że za mało zrobiłem, źle miałem wyskalowane wiadro, 22 litry a w wiadrze ze skalą jest 20, a w instrukcji było dopełnić do 22, ja na to wychodzi dopełniłem do 20. Czy lepiej jest uzupełnić brak teraz czy przy rozlewaniu? Lepiej dosypywć cukier do butelek czy rozpuścić, wymieszać i dopiero zlewać? Czy dobrze wogóle postępuję z tym piwkiem? Moje pierwsze więc mam z nim stresa.
Do ilu blg powinien zejść taki dubbel? W instrukcji nie pisze, tylko pisze ile dni trzymać, ale ja i tak wolę mierzyć a nie dni odliczać, poza tym startowe miało być chyba 16,8, u mnie było 17 lub minimalnie więcej, co też pewno było spowodowane tym że za mało rozcieńczyłem.
Mam nadzieję że nie zakręciłem za dużo
Pozdrawiam
Trochę już czytam fora piwiarskie no i wreszcie przyszedł czas na pierwsze piwko
Kupiłem zestaw ekstraktów na dubbel 16,8 na homebrewing, sprzęt jakiś tam już był (robię też wina), garnek 30 pożyczyłem, no i zrobiłem, oczywiście po obejrzeniu wiekszości warzę z... itp, oraz poczytaniu, zrobiłem trochę inaczej niż instrukcja mówi, burzliwa w 18-20 stopniach 9 dni, zeszło do 4blg, przelałem wczoraj na cichą, dwa razy, bo zauważyłem że kran przecieka w nowym wiadrze więc szybkie mycie z drożdży i żywicy, i spowrotem do starego wiadra wystawiłem na ganek gdzie mam teraz max 10 stopni w dzień, w nocy nieraz blisko zera bo czytałem że dubbel lubi fermentować w cieple i dochodzić w chłodzie, czyli inaczej niż instukcja pisała. Zauważyłem też że za mało zrobiłem, źle miałem wyskalowane wiadro, 22 litry a w wiadrze ze skalą jest 20, a w instrukcji było dopełnić do 22, ja na to wychodzi dopełniłem do 20. Czy lepiej jest uzupełnić brak teraz czy przy rozlewaniu? Lepiej dosypywć cukier do butelek czy rozpuścić, wymieszać i dopiero zlewać? Czy dobrze wogóle postępuję z tym piwkiem? Moje pierwsze więc mam z nim stresa.
Do ilu blg powinien zejść taki dubbel? W instrukcji nie pisze, tylko pisze ile dni trzymać, ale ja i tak wolę mierzyć a nie dni odliczać, poza tym startowe miało być chyba 16,8, u mnie było 17 lub minimalnie więcej, co też pewno było spowodowane tym że za mało rozcieńczyłem.
Mam nadzieję że nie zakręciłem za dużo
Pozdrawiam
Comment