Pierwsze piwo Dubbel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • winters
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 1

    #1

    Pierwsze piwo Dubbel

    Witam wszystkich
    Trochę już czytam fora piwiarskie no i wreszcie przyszedł czas na pierwsze piwko
    Kupiłem zestaw ekstraktów na dubbel 16,8 na homebrewing, sprzęt jakiś tam już był (robię też wina), garnek 30 pożyczyłem, no i zrobiłem, oczywiście po obejrzeniu wiekszości warzę z... itp, oraz poczytaniu, zrobiłem trochę inaczej niż instrukcja mówi, burzliwa w 18-20 stopniach 9 dni, zeszło do 4blg, przelałem wczoraj na cichą, dwa razy, bo zauważyłem że kran przecieka w nowym wiadrze więc szybkie mycie z drożdży i żywicy, i spowrotem do starego wiadra wystawiłem na ganek gdzie mam teraz max 10 stopni w dzień, w nocy nieraz blisko zera bo czytałem że dubbel lubi fermentować w cieple i dochodzić w chłodzie, czyli inaczej niż instukcja pisała. Zauważyłem też że za mało zrobiłem, źle miałem wyskalowane wiadro, 22 litry a w wiadrze ze skalą jest 20, a w instrukcji było dopełnić do 22, ja na to wychodzi dopełniłem do 20. Czy lepiej jest uzupełnić brak teraz czy przy rozlewaniu? Lepiej dosypywć cukier do butelek czy rozpuścić, wymieszać i dopiero zlewać? Czy dobrze wogóle postępuję z tym piwkiem? Moje pierwsze więc mam z nim stresa.
    Do ilu blg powinien zejść taki dubbel? W instrukcji nie pisze, tylko pisze ile dni trzymać, ale ja i tak wolę mierzyć a nie dni odliczać, poza tym startowe miało być chyba 16,8, u mnie było 17 lub minimalnie więcej, co też pewno było spowodowane tym że za mało rozcieńczyłem.
    Mam nadzieję że nie zakręciłem za dużo
    Pozdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Nie wiesz do ilu zejdzie, to zależy od rzeczy nad którymi nie masz kontroli, albo masz ograniczoną. Rób jak instrukcja zaleca.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • darekd
      Van Pur, Dubbel
      darekd
      Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

      Tu jest Blond:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

      Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
      2024-05-15, 23:43
    • heckler
      Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
      heckler
      Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
      2025-01-02, 07:46
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...