Prośba o pomoc - czy to infekcja?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marekmk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 9

    Prośba o pomoc - czy to infekcja?

    Cześć,

    Jest to mój pierwszy post na borwar.biz, więc proszę o wyrozumiałość
    W zeszłym, tygodniu zacząłem swoją przygodę z piwem domowym.
    Dostałem w prezencie zestaw startowy z brekit'em 'make your own bear' - Premium Lager.
    Piwko zaczęło fermentować 20.10.2015 (po kilku godzinach od nastawienia), po 7 dniach dorzuciłem chmiel. Wczoraj późnym wieczorem zbadałem poziom cukru - nieco ponad 2blg.
    Zaniepokoił mnie dziwny kwaśny zapach! Niestety z braku doświadczenia nie jestem w stanie stwierdzić, czy to infekcja, czy może piwo jest jeszcze za młode?

    Zgodnie z planem jutro ma być rozlew i nie wiem co robić.
    Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    to był brewkit czy niechmielony ekstrakt słodowy plus chmiel?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • marekmk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.10
      • 9

      #3
      Brewkit z dodatkową porcją chmielu (w saszetce), którą wg. instrukcji należy dodać po 7 dniach od rozpoczęcia fermentacji...

      Comment

      • marekmk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.10
        • 9

        #4
        Może żeby było łatwiej...http://esencjesmaku.pl/pl/p/Piwo-dom...kg-brewkit/171

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

          #5
          Ok, jasne. Pobierz próbkę (zdezynfekowanym sprzętem) i oceń czy w smaku też jest kwaśne.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • marekmk
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.10
            • 9

            #6
            W smaku delikatnie kwaskowe, daje raczej tym chmielem dodanym 2 dni temu.

            Comment

            • marekmk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.10
              • 9

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Ok, jasne. Pobierz próbkę (zdezynfekowanym sprzętem) i oceń czy w smaku też jest kwaśne.
              Pobrałem próbkę zdezynfekowaną chochlą i sprawa wygląda następująco...
              Doświadczenia sensorycznego nie mam, ale jak dla mnie ta kwasowość w zapachu to coś jak apteka\leki?! Nie brzmi to dobrze, ale może poprostu zasugerowałem się czymś, co kiedyś usłyszałem Z drugiej strony moja żonka mówi, że to zapach drożdży...

              W smaku nie wyczuwam jakiś ogromnych wad.

              Brzeczka wygląda tak: http://imgur.com/1FZSc7u

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

                #8
                Jeśli masz wątpliwości, to postępuj dalej normalnie i się póki co nie przejmuj. W trakcie fermentacji jest dużo dziwnych zapachów. Może da się jeszcze wypić, choć "apteka" nie jest dobrą wróżbą
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • marekmk
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.10
                  • 9

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeśli masz wątpliwości, to postępuj dalej normalnie i się póki co nie przejmuj. W trakcie fermentacji jest dużo dziwnych zapachów. Może da się jeszcze wypić, choć "apteka" nie jest dobrą wróżbą
                  Lecę normalnie, jak nie da się wypić to chociaż nauka nie pójdzie w las
                  Dam znać, czy coś z tego wyszło.

                  Wielkie dzięki!

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X