Prośba o pomoc - czy to infekcja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marekmk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 9

    #1

    Prośba o pomoc - czy to infekcja?

    Cześć,

    Jest to mój pierwszy post na borwar.biz, więc proszę o wyrozumiałość
    W zeszłym, tygodniu zacząłem swoją przygodę z piwem domowym.
    Dostałem w prezencie zestaw startowy z brekit'em 'make your own bear' - Premium Lager.
    Piwko zaczęło fermentować 20.10.2015 (po kilku godzinach od nastawienia), po 7 dniach dorzuciłem chmiel. Wczoraj późnym wieczorem zbadałem poziom cukru - nieco ponad 2blg.
    Zaniepokoił mnie dziwny kwaśny zapach! Niestety z braku doświadczenia nie jestem w stanie stwierdzić, czy to infekcja, czy może piwo jest jeszcze za młode?

    Zgodnie z planem jutro ma być rozlew i nie wiem co robić.
    Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    to był brewkit czy niechmielony ekstrakt słodowy plus chmiel?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • marekmk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.10
      • 9

      #3
      Brewkit z dodatkową porcją chmielu (w saszetce), którą wg. instrukcji należy dodać po 7 dniach od rozpoczęcia fermentacji...

      Comment

      • marekmk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.10
        • 9

        #4
        Może żeby było łatwiej...http://esencjesmaku.pl/pl/p/Piwo-dom...kg-brewkit/171

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #5
          Ok, jasne. Pobierz próbkę (zdezynfekowanym sprzętem) i oceń czy w smaku też jest kwaśne.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • marekmk
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.10
            • 9

            #6
            W smaku delikatnie kwaskowe, daje raczej tym chmielem dodanym 2 dni temu.

            Comment

            • marekmk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.10
              • 9

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              Ok, jasne. Pobierz próbkę (zdezynfekowanym sprzętem) i oceń czy w smaku też jest kwaśne.
              Pobrałem próbkę zdezynfekowaną chochlą i sprawa wygląda następująco...
              Doświadczenia sensorycznego nie mam, ale jak dla mnie ta kwasowość w zapachu to coś jak apteka\leki?! Nie brzmi to dobrze, ale może poprostu zasugerowałem się czymś, co kiedyś usłyszałem Z drugiej strony moja żonka mówi, że to zapach drożdży...

              W smaku nie wyczuwam jakiś ogromnych wad.

              Brzeczka wygląda tak: http://imgur.com/1FZSc7u

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24004

                #8
                Jeśli masz wątpliwości, to postępuj dalej normalnie i się póki co nie przejmuj. W trakcie fermentacji jest dużo dziwnych zapachów. Może da się jeszcze wypić, choć "apteka" nie jest dobrą wróżbą
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • marekmk
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.10
                  • 9

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  Jeśli masz wątpliwości, to postępuj dalej normalnie i się póki co nie przejmuj. W trakcie fermentacji jest dużo dziwnych zapachów. Może da się jeszcze wypić, choć "apteka" nie jest dobrą wróżbą
                  Lecę normalnie, jak nie da się wypić to chociaż nauka nie pójdzie w las
                  Dam znać, czy coś z tego wyszło.

                  Wielkie dzięki!

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • jujooo
                    Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                    jujooo
                    Witam serdecznie.

                    Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                    Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                    2023-08-23, 15:14
                  • wirdar1
                    Brewkit Czech Pils
                    wirdar1
                    Witam
                    To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                    Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                    13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                    2023-03-21, 15:51
                  • Kamil97
                    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                    Kamil97
                    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                    2023-04-05, 16:59
                  • ejjo
                    Czy to infekcja?
                    ejjo
                    Witam Was drodzy piwowarzy.
                    Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
                    Tym razem mam jednak problem.
                    Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
                    Po 2 tygodniach...
                    2019-12-01, 20:04
                  • RomaNzRumunii
                    Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                    RomaNzRumunii
                    Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                    2021-01-25, 20:25
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...