Brewkit - czy potrzebna cicha fermentacja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marekmk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 9

    #1

    Brewkit - czy potrzebna cicha fermentacja?

    Cześć

    Jestem właśnie w 9 dniu fermentacji pierwszej warki - http://esencjesmaku.pl/pl/p/Piwo-dom...kg-brewkit/171

    Według instrukcji po 10 dniach jest butelkowanie! Wczoraj wieczorem sprawdzałem, że brzeczka ma obecnie nieco ponad 2blg.

    Czy potrzebna jest w tym przypadku cicha fermentacja?
    Jeżeli tak, to jak to technicznie zrobić, jeżeli mam tylko 1 fermentor?

    Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym brewkitem to może poproszę jeszcze o wypowiedź w tym wątku: Prośba o pomoc - czy to infekcja?
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #2
    Z tym akurat brewkitem nie miałem do czynienia, ale czas dotyczący fermentacji był taki jak w przypadku twojego brewkitu. Po 10 dniach zmierzyłem poziom cukru, było to jakieś 2 blg. W zasadzie już nadawało się do rozlewu, ale z braku czasu odczekałem jeszcze kilka dni i w czternastym dniu przelałem do butelek, dosypując do każdej butelki z osobna ok. 3,3 g/0,5 litra. Odpowiadając na twoje 1 pytanie: nie zlewałem do drugiego fermentora na cichą, robiłem tak jak ty w jednym fermentorze, z tym, że ja nie dodawałem również chmielu w granulacie, miałem bardzo czyste piwo po fermentacji burzliwej. Jeśli masz pewność, że przy rozlewie żaden syf z chmielu nie dostanie się do kranika, to rozlewaj z tego fermentora. Ja tak robiłem i robiło tak zapewne wielu forumowiczów. Wygoda drugiego fermentora polega m.in. na tym, że dodajesz do całości potrzebną ilość cukru do refermentacji, nie bawiąc się w dozowanie do każdej butelki z osobna.
    Na 2 pytanie niestety nie znam odpowiedzi, za małe doświadczenie.

    Comment

    • marekmk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.10
      • 9

      #3
      Dziękuję za odpowiedź.
      W takim razie jutro sprawdzę jeszcze raz poziom cukru. Jak będzie ok to rozlewam do butelek.

      Czy można w jakiś prosty sposób uniknąć tego syfu z chmielin w butelkach przelewając bezpośrednio z burzliwej? Jakaś sterylna gaza na kraniku, czy coś?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24057

        #4
        Drugi pojemnik z filtratorem na kraniku załatwiłby sprawę.
        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-10-28, 12:43.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • marekmk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.10
          • 9

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          Drugi pojemnik z filtratorem na kraniku załatwiłby sprawę.
          Dzięki!

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 17:18
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 15:46
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • uszyniak13
            Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
            uszyniak13
            Dzień dobry wszystkim.
            Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
            Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
            2018-03-21, 17:39
          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 21:25
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...