Brewkit - czy potrzebna cicha fermentacja?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marekmk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 9

    Brewkit - czy potrzebna cicha fermentacja?

    Cześć

    Jestem właśnie w 9 dniu fermentacji pierwszej warki - http://esencjesmaku.pl/pl/p/Piwo-dom...kg-brewkit/171

    Według instrukcji po 10 dniach jest butelkowanie! Wczoraj wieczorem sprawdzałem, że brzeczka ma obecnie nieco ponad 2blg.

    Czy potrzebna jest w tym przypadku cicha fermentacja?
    Jeżeli tak, to jak to technicznie zrobić, jeżeli mam tylko 1 fermentor?

    Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym brewkitem to może poproszę jeszcze o wypowiedź w tym wątku: Prośba o pomoc - czy to infekcja?
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #2
    Z tym akurat brewkitem nie miałem do czynienia, ale czas dotyczący fermentacji był taki jak w przypadku twojego brewkitu. Po 10 dniach zmierzyłem poziom cukru, było to jakieś 2 blg. W zasadzie już nadawało się do rozlewu, ale z braku czasu odczekałem jeszcze kilka dni i w czternastym dniu przelałem do butelek, dosypując do każdej butelki z osobna ok. 3,3 g/0,5 litra. Odpowiadając na twoje 1 pytanie: nie zlewałem do drugiego fermentora na cichą, robiłem tak jak ty w jednym fermentorze, z tym, że ja nie dodawałem również chmielu w granulacie, miałem bardzo czyste piwo po fermentacji burzliwej. Jeśli masz pewność, że przy rozlewie żaden syf z chmielu nie dostanie się do kranika, to rozlewaj z tego fermentora. Ja tak robiłem i robiło tak zapewne wielu forumowiczów. Wygoda drugiego fermentora polega m.in. na tym, że dodajesz do całości potrzebną ilość cukru do refermentacji, nie bawiąc się w dozowanie do każdej butelki z osobna.
    Na 2 pytanie niestety nie znam odpowiedzi, za małe doświadczenie.

    Comment

    • marekmk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.10
      • 9

      #3
      Dziękuję za odpowiedź.
      W takim razie jutro sprawdzę jeszcze raz poziom cukru. Jak będzie ok to rozlewam do butelek.

      Czy można w jakiś prosty sposób uniknąć tego syfu z chmielin w butelkach przelewając bezpośrednio z burzliwej? Jakaś sterylna gaza na kraniku, czy coś?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #4
        Drugi pojemnik z filtratorem na kraniku załatwiłby sprawę.
        Last edited by ART; 2015-10-28, 11:43.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • marekmk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.10
          • 9

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Drugi pojemnik z filtratorem na kraniku załatwiłby sprawę.
          Dzięki!

          Comment

          Przetwarzanie...
          X