Celem cichej jest nie napowietrzenie a sklarowanie piwa. Napowietrzny tylko raz na samym początku przed zadaniem drożdży. Potem trzeba się tego wystrzegać. Po burzliwej sprawdź czy odfermentowalo juz maksymalnie i poczekaj jeszcze dzień lub dwa. Niedofermentowane piwo może potem wybuchać w butelkach.
młode piwo już nagazowane
Collapse
X
-
-
Ja się właśnie zastanawiam nad cichą fermentacją. Jeżeli dobrze rozumiem ideę, to istotnym elementem przelewania na cichą jest napowietrzenie piwa dla pobudzenia drożdży.
Taka pseudo-cicha w tym samym fermentorze wydaje mi się pozbawiona sensu, ale pewnie sam też kiedyś spróbuję. .Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment