młode piwo już nagazowane

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Goosfrabba
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 14

Celem cichej jest nie napowietrzenie a sklarowanie piwa. Napowietrzny tylko raz na samym początku przed zadaniem drożdży. Potem trzeba się tego wystrzegać. Po burzliwej sprawdź czy odfermentowalo juz maksymalnie i poczekaj jeszcze dzień lub dwa. Niedofermentowane piwo może potem wybuchać w butelkach.

Comment

• ffurbo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 13

Racja napowietrzanie robimy przy przelewaniu z gara, zmiksowały mi się w głowie te dwie czynności. Dzięki za skorygowanie bo pewnie bym popełnił ten błąd

Comment

• EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ffurbo
        Ja się właśnie zastanawiam nad cichą fermentacją. Jeżeli dobrze rozumiem ideę, to istotnym elementem przelewania na cichą jest napowietrzenie piwa dla pobudzenia drożdży.
        Taka pseudo-cicha w tym samym fermentorze wydaje mi się pozbawiona sensu, ale pewnie sam też kiedyś spróbuję. .
        Sensem nie przelewania na cichą jest głównie ograniczenie złapania infekcji i oczywiście oszczędność czasu. Drożdze można pobudzić także poprzez podniesienie temperatury fermentacji w fazie cichej.
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

Related Topics

Collapse

• Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • balon91
          Zatrzymana fermentacja??
          balon91
          Witam serdecznie.
          W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
          postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

Niestety przez moją niecierpliwość...
          2021-07-14, 15:39
        • kurek93
          Lager coopers
          kurek93
          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
          2023-01-06, 19:13
        • dadek
          Czechy, Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
          dadek
          Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
          2022-09-11, 20:58
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...