młode piwo już nagazowane

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Goosfrabba
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 14

    #16
    Celem cichej jest nie napowietrzenie a sklarowanie piwa. Napowietrzny tylko raz na samym początku przed zadaniem drożdży. Potem trzeba się tego wystrzegać. Po burzliwej sprawdź czy odfermentowalo juz maksymalnie i poczekaj jeszcze dzień lub dwa. Niedofermentowane piwo może potem wybuchać w butelkach.

    Comment

    • ffurbo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 13

      #17
      Racja napowietrzanie robimy przy przelewaniu z gara, zmiksowały mi się w głowie te dwie czynności. Dzięki za skorygowanie bo pewnie bym popełnił ten błąd

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ffurbo
        Ja się właśnie zastanawiam nad cichą fermentacją. Jeżeli dobrze rozumiem ideę, to istotnym elementem przelewania na cichą jest napowietrzenie piwa dla pobudzenia drożdży.
        Taka pseudo-cicha w tym samym fermentorze wydaje mi się pozbawiona sensu, ale pewnie sam też kiedyś spróbuję. .
        Sensem nie przelewania na cichą jest głównie ograniczenie złapania infekcji i oczywiście oszczędność czasu. Drożdze można pobudzić także poprzez podniesienie temperatury fermentacji w fazie cichej.
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • balon91
          Zatrzymana fermentacja??
          balon91
          Witam serdecznie.
          W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
          postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

          Niestety przez moją niecierpliwość...
          2021-07-14, 15:39
        • kurek93
          Lager coopers
          kurek93
          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
          2023-01-06, 19:13
        • dadek
          Czechy, Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
          dadek
          Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
          2022-09-11, 20:58
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...