młode piwo już nagazowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Goosfrabba
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 14

    #16
    Celem cichej jest nie napowietrzenie a sklarowanie piwa. Napowietrzny tylko raz na samym początku przed zadaniem drożdży. Potem trzeba się tego wystrzegać. Po burzliwej sprawdź czy odfermentowalo juz maksymalnie i poczekaj jeszcze dzień lub dwa. Niedofermentowane piwo może potem wybuchać w butelkach.

    Comment

    • ffurbo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 13

      #17
      Racja napowietrzanie robimy przy przelewaniu z gara, zmiksowały mi się w głowie te dwie czynności. Dzięki za skorygowanie bo pewnie bym popełnił ten błąd

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ffurbo Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja się właśnie zastanawiam nad cichą fermentacją. Jeżeli dobrze rozumiem ideę, to istotnym elementem przelewania na cichą jest napowietrzenie piwa dla pobudzenia drożdży.
        Taka pseudo-cicha w tym samym fermentorze wydaje mi się pozbawiona sensu, ale pewnie sam też kiedyś spróbuję. .
        Sensem nie przelewania na cichą jest głównie ograniczenie złapania infekcji i oczywiście oszczędność czasu. Drożdze można pobudzić także poprzez podniesienie temperatury fermentacji w fazie cichej.
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        Przetwarzanie...
        X