Warka nr 4 - problem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • warka_nr4
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 1

    #1

    Warka nr 4 - problem?

    Cześć wszystkim.
    To mój pierwszy post. Mam spore doświadczenie w robieniu domowego wina jednak piwo to zupełnie inna bajka.
    Na początek mam pytanie odnośnie mojej 4 warki. Zrobiona na brew kicie Black Rock Lager. Drożdże zadane w temp 24 C. Zamiast cukru użyłem jasnego słodu z browamatora. Ferentacja (temp stała ok. 22C) ruszyła po ok. 14 g. Drożdże ostro pracowały od 2 do 4 dnia fermentacji. Potem spokój. BLG początkowy 12. Po 7 dniach chciałem butelkować ale piwo odfermentowało tylko do 5 BLG więc zlałem na cichą. Po następnym tygodniu zeszło do ok. 4,5 BLG czyli prawie nic. Po otworzeniu fermentora czuć lekko CO2. Piwo jest zdrowe. Zapach, smak i klarowność ok.
    I pytania:
    1. Trzymać dalej na cichej? Ile? Tydzień, dwa? Cały czas bardzo powoli pracuje o czym świadczy minimalna piana.
    2. Napowietrzyć?
    2. Jeśli butelkować to ile dać glukozy do refermentacji w butelkach żeby mi nie eksplodowały? BLG 4,5.
    Uff.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. W zasadzie tydzień cichej to minimum. Ja też tak robiłem (klasyczny system 7 + 7 dni), ale teraz trzymam dwa, nawet trzy tygodnie.
    2. Nie napowietrzać, nie ma potrzeby. Różnica 0,5 Blg przy zwykłym areometrze to błąd pomiaru, a nie rzeczywisty ubytek.
    3. 6 gramów na litr. Ale nie ma co kombinować, daj zwykły cukier. Sprawdza się tak samo, jest tańszy i bardziej dostępny (zazwyczaj każdy ma w domu), a jedyna wada to taka, że nie podoba się ortodoksom.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • m2200
      Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
      m2200
      Witam,

      wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

      Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
      2019-05-16, 17:06
    • ohdesu
      Piana przy cichej fermentacji
      ohdesu
      To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
      2019-03-03, 14:39
    • Hubert87
      Kilka pytań początkującego piwowara
      Hubert87
      Witam wszystkich,

      Jestem tutaj nowy, tydzień temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę z brewkita - lager, coopers

      Potrzebuje rady i i mam nadzieje że mi pomożecie.

      Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem starając się unikać podstawowych błędów (np....
      2016-02-11, 16:20
    • m2200
      Płatki dębowe na cichą.
      m2200
      Cześć,

      uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

      Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
      2019-08-22, 17:29
    • dadek
      Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 05:14
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...