Cześć wszystkim.
To mój pierwszy post. Mam spore doświadczenie w robieniu domowego wina jednak piwo to zupełnie inna bajka.
Na początek mam pytanie odnośnie mojej 4 warki. Zrobiona na brew kicie Black Rock Lager. Drożdże zadane w temp 24 C. Zamiast cukru użyłem jasnego słodu z browamatora. Ferentacja (temp stała ok. 22C) ruszyła po ok. 14 g. Drożdże ostro pracowały od 2 do 4 dnia fermentacji. Potem spokój. BLG początkowy 12. Po 7 dniach chciałem butelkować ale piwo odfermentowało tylko do 5 BLG więc zlałem na cichą. Po następnym tygodniu zeszło do ok. 4,5 BLG czyli prawie nic. Po otworzeniu fermentora czuć lekko CO2. Piwo jest zdrowe. Zapach, smak i klarowność ok.
I pytania:
1. Trzymać dalej na cichej? Ile? Tydzień, dwa? Cały czas bardzo powoli pracuje o czym świadczy minimalna piana.
2. Napowietrzyć?
2. Jeśli butelkować to ile dać glukozy do refermentacji w butelkach żeby mi nie eksplodowały? BLG 4,5.
Uff.
To mój pierwszy post. Mam spore doświadczenie w robieniu domowego wina jednak piwo to zupełnie inna bajka.
Na początek mam pytanie odnośnie mojej 4 warki. Zrobiona na brew kicie Black Rock Lager. Drożdże zadane w temp 24 C. Zamiast cukru użyłem jasnego słodu z browamatora. Ferentacja (temp stała ok. 22C) ruszyła po ok. 14 g. Drożdże ostro pracowały od 2 do 4 dnia fermentacji. Potem spokój. BLG początkowy 12. Po 7 dniach chciałem butelkować ale piwo odfermentowało tylko do 5 BLG więc zlałem na cichą. Po następnym tygodniu zeszło do ok. 4,5 BLG czyli prawie nic. Po otworzeniu fermentora czuć lekko CO2. Piwo jest zdrowe. Zapach, smak i klarowność ok.
I pytania:
1. Trzymać dalej na cichej? Ile? Tydzień, dwa? Cały czas bardzo powoli pracuje o czym świadczy minimalna piana.
2. Napowietrzyć?
2. Jeśli butelkować to ile dać glukozy do refermentacji w butelkach żeby mi nie eksplodowały? BLG 4,5.
Uff.
Comment