Moje pytanie dotyczy przechowywania chmielu - zamówiłem ostatnio surowce na 4-5 warek (różne chmiele w szyszkach). Zanim je wszystkie uwarzę minie parę miesięcy. Chmiele pakowane są próżniowo.
Jak je przechowywać aby nie utraciły swoich właściwości? Niektórzy radzą przetrzywmywanie w zamrażarce ale trudno zamrozić 90g danego chmielu (10 g zeszło do pierwszej warki) no bo do następnego warzenia zużyję też 10-30g a reszta pozostanie rozmrożona (czy pakować je do zamrażarki po kilkadziesiąt g?)
Czy przechowywanie w plastikowych woreczkach do mrożenia (z "suwakiem") w szczelnie zamkniętym fermentorze w komórce (temp. mniej więcej jak na dworze) im nie zaszkodzi?
Czy prawdą jest, że pelet wolniej traci swoje właściwości? Czy w takim razie lepiej kupować chmiel w postaci peletu niż w szyszkach?
Jakie są Wasze doświadczenia?
Z góry dziękuję za porady.
Jak je przechowywać aby nie utraciły swoich właściwości? Niektórzy radzą przetrzywmywanie w zamrażarce ale trudno zamrozić 90g danego chmielu (10 g zeszło do pierwszej warki) no bo do następnego warzenia zużyję też 10-30g a reszta pozostanie rozmrożona (czy pakować je do zamrażarki po kilkadziesiąt g?)
Czy przechowywanie w plastikowych woreczkach do mrożenia (z "suwakiem") w szczelnie zamkniętym fermentorze w komórce (temp. mniej więcej jak na dworze) im nie zaszkodzi?
Czy prawdą jest, że pelet wolniej traci swoje właściwości? Czy w takim razie lepiej kupować chmiel w postaci peletu niż w szyszkach?
Jakie są Wasze doświadczenia?
Z góry dziękuję za porady.
Comment