piwo z ekstraktu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szaki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 9

    piwo z ekstraktu

    Witam.
    Jestem tutaj nową osobą na forum i nie krzyczcie jak pisze cos nie tak.
    W maju postanowiłem zrobić piwko ze slodu i cos poszlo nie tak... Mianowicie piwko w smaku bylo kwaśne a po nalaniu do kufla miało kolor brązowy ( miało mieć złotawy kolorek).
    No nic całe poszło w kanał od tego czasu troszkę się zraziłem.
    Ostatnio kupiłem dla kuzyna na imieniny surowce do przeniczniaka i postanowiłem kupić coś dla siebie. Kupiłem ekstrat słodowy o taki jak na fot. oraz chmiel i drożdze. Jestescie wstanie mi powiedzieć jak mam to chmielić?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    To daj jeszcze fotkę lub linka co to za piwo
    ps pszeniczniaka
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Szaki
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 9

      #3
      piwko ma być PILSEM
      Attached Files

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Instrukcji nie było?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Szaki
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.11
          • 9

          #5
          surowce kupowałem w sklepie stacjonarnym i nie otrzymałem żadnej instrukcji.

          Comment

          • Gdina
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.08
            • 109

            #6
            Znim kupiłem cokolwiek to... powstała niezła biblioteka linków, pdf-ów, polecanych sklepów itp. 3 warki z ekstraktów, nawet smaczne, ot tak powolutku ,żeby się oswoić. Teraz zamówione zestawy ze słodów czekają na powtórkę teoretyczną z wiedzy, jakąś listę czynności i tak po kolei, aż do otwieracza i kufla. Polecam lekturę, jakieś minimum wiedzy musi być, bez tego to i instrukcja może być niezrozumiała, albo jakaś czynność, stanie się szczytem nie do zdobycia Pomoc forumowa jest, ale nie zastąpi własnego wkładu.

            Comment

            • Szaki
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.11
              • 9

              #7
              Nie no wadomka mam odpowiednią lekturę i przegladam w internecie pelno filmikow pozdrawiam znanego Pana Tomka. Jakaś tam wiedzę teorytyczna posiadam mam wrażenie że nawet sporą ale boję się że jak zacznę to nic nie będę wiedzieć.

              Comment

              • Gdina
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.08
                • 109

                #8
                Ja podchodziłem do tego jeża dwa razy, raz już myślałem ,że zaczynam łapać o co w tym chodzi. Drugim razem już coś zostało. Trzeba spróbować i działać, im więcej czytasz, tym większy mętlik w głowie. Po wszystkim retrospekcja,wnioski pokontrolne i następnym razem już mniej problemów....starych bo pojawią się nowe. I tak, po kilku razach zaczynamy kombinować, co by zmienić w podanej recepturze Powodzenia,opanuj podstawowe czynności,etapy i będzie dobrze. Uwierz w siebie, w poważniejszych kłopotach zawsze ktoś Ci tu pomoże. Ufff

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Instrukcja zrobienia piwa z ekstraktu mieści się w kilku zdaniach. Filmiki pana Tomka sobie daruj, od wiedzy są książki.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X