Podejrzewam, że za chwile mogę zostać niemiło potraktowany, ale proszę o wyrozumiałość. Każdy kiedyś zaczynał.
Brewkit Coopers Real Ale + Ekstrakt słodowy jasny płynny. Nastawiłem tydzień temu w czwartek. Gęstość około 14 blg o ile sprzęt nie oszukuje. Temperatura pomieszczenia w którym stoi fermentator około 23 stopnie. Po niecałej dobie zaczęła się fermentacja burzliwa i to bardzo burzliwa. Piana wychodziła przez rurkę. Po dobie się trochę uspokoiło. W tej chwili (8 dzień) na powierzchni prawie brak piany. Pomiar gęstości wykazuje 5blg i to tak od 5 dni. Podczas wlewania kranikiem do próbówki od balingomierza widać poruszające się pęcherzyki CO2. Brzeczka jest bardzo mętna. Smakuje dobrze. Na dnie fermentatora około 0,5 do 1cm osadu. Nie wiem czy powinienem już butelkować?, bo jest jeden problem, bo piwo raz na 5 do 10 minut "bulga" w rurce.
Brewkit Coopers Real Ale + Ekstrakt słodowy jasny płynny. Nastawiłem tydzień temu w czwartek. Gęstość około 14 blg o ile sprzęt nie oszukuje. Temperatura pomieszczenia w którym stoi fermentator około 23 stopnie. Po niecałej dobie zaczęła się fermentacja burzliwa i to bardzo burzliwa. Piana wychodziła przez rurkę. Po dobie się trochę uspokoiło. W tej chwili (8 dzień) na powierzchni prawie brak piany. Pomiar gęstości wykazuje 5blg i to tak od 5 dni. Podczas wlewania kranikiem do próbówki od balingomierza widać poruszające się pęcherzyki CO2. Brzeczka jest bardzo mętna. Smakuje dobrze. Na dnie fermentatora około 0,5 do 1cm osadu. Nie wiem czy powinienem już butelkować?, bo jest jeden problem, bo piwo raz na 5 do 10 minut "bulga" w rurce.
Comment