Eksperymenty z brew kitem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ffurbo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 13

    #1

    Eksperymenty z brew kitem

    Jestem po pierwszej fermentacji brew kita. Był to real ale od Coopersa ze zwykłym cukrem. Wyszło jak wyszło... Ja byłem trochę zawiedziony efektem, ale większości znajomych smakowało.

    Tym razem kupiłem brew kita IPA + puszkę jasnego ekstraktu (również coopers).
    Chciałbym trochę poeksperymentować z proporcjami kita i ekstraktu.

    Wymyśliłem że nastawię brzeczkę 1/3 puszki kita IPA + 2/3 ekstraktu + 10 litrów wody. Chciałbym dzięki temu uzyskać piwo bardziej pijalne dla mojej żony która nie lubi gorzkiego piwa.

    Pozostałe surowce tj 2/3 kita + 1/3 ekstraktu chciałbym nastawić z większą ilością wody tak aby uzyskać nieco niższe BLG i słabsze piwo.

    Co o tym myślicie? Czy takie zabawy mają sens, czy tylko zmarnuję surowce?
  • kistapiwa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 14

    #2
    Piłem te IPA z Coopersa od znajomego który jedzie tylko na kitach z cukrem, było kwaskowate, gorczyki jak w zwykłym lagerze z kita czyli prawie wcale, aromat alkoholwy (jak to na cukrze). Jak zamiast cukru dasz ekstrakt to możliwe, że efekt będzie nieco lepszy, ale czy to się opłaca to nie wiem. Wyjdzie średnie piwo wysokim kosztem.

    Comment

    • ffurbo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 13

      #3
      hmm.. oczekuję po tym ipa nieco większej goryczki. Jeżeli jest tak jak mówisz to może lepiej wymieszać puszkę z 10 litrami wody bez żadnych dodatków?

      Wtedy mógłbym spróbować pozostałą puszkę czystego ekstraktu samodzielnie nachmielić i również wstawić połowę fermentora.

      Comment

      • kistapiwa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.11
        • 14

        #4
        Efekt z rozrobieniem puchy w 10L może być taki jak oczekujesz, czyli że wyjdzie trochę bardziej goryczkowe, tylko nie wiem czy goryczka nie będzie bardziej zalegająca, ciężko przewidzieć, jak spróbujesz daj znać co wyszło.
        Ja jednak na Twoim miejscu (o ile koszty nie mają wielkiego znaczenia) wolałbym kupić ekstrakty, chmiel i samemu gotować i nachmielić brzeczke jak uważasz. Na pewno zyskasz na aromacie, goryczka też będzie szlachetniejsza.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Axl2
          Słodkie piwo z ekstraktu
          Axl2
          Witam wszystkich,

          Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
          2023-11-12, 21:50
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • Ahumba
          Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
          Ahumba
          W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
          2025-02-11, 20:31
        • Petitpierre
          Funky Fluid, Game Over Invasion
          Petitpierre
          DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
          2025-01-18, 09:30
        • darekd
          ? [Gwarek], Sage
          darekd
          Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.

          Belgian DIPA,

          18% ekstr.,
          7,5% alk.

          Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka


          https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/

          Aromat - głównie chmielowy...
          2025-01-14, 00:37
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...