Studzenie brzeczki przy warzeniu z ekstraktów/gotowca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ffurbo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 13

    Studzenie brzeczki przy warzeniu z ekstraktów/gotowca

    Czy w przypadku warzenia piwa z kita lub ekstraktów równie istotne, jak w przypadku warzenia z zacieraniem, jest szybkie schłodzenie brzeczki?

    Wydaje mi się że DMS powinien zostać odparowany w słodowni która wytworzyła ekstrakt. Czy może się on jakoś pojawić "wtórnie" w takim piwie?

    Czy szkodzę jakoś mojemu piwu jeżeli przelewam gorący zatężony ekstrakt do fermentora z zimną wodą? Wydaje mi się to najszybsza i najprostsza metoda szybkiego schłodzenia.
  • kistapiwa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 14

    #2
    Nie przejmuj się tak chłodzeniem, ekstrakt możesz spokojnie przelać do fermentora z zimną wodą, zamieszać i odstawić w chłodne miejsce aż temperatura spadnie do ok 25* wtedy zadaj drożdże, napowietrz brzeczkę i tyle DMS w piwie z kita nie pojawi się bo nie ma gotowania, uważaj tylko na sterylność i reszta wyjdzie na pewno
    Jeśli jednak warzysz z ekstraktów i chmielisz samodzielnie to pamiętaj żeby nie gotować pod przykryciem, zostaw odsuniętą pokrywkę żeby DMS wyparowywał. Z chłodzeniem możesz robić tak jak z kitem czyli gotować np 10L brzeczki, a do fermentora wlać 10L zimnej wody, wymieszać i gotowe
    Last edited by kistapiwa; 2015-11-25, 23:37.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X