Przerwanie gotowania brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    Przerwanie gotowania brzeczki

    Mam problem. Na początku gotowania brzeczki (miała ok 95 stopni), wyłączyli mi gaz, okazało się że jest to jakaś poważniejsza awaria i szybko tego nie naprawią. Teraz pytanie czy piwo już lać do kanału, czy może trochę poczekać do gotowania? Jeśli tak to ile czasu brzeczka może czekać by była szansa że piwo się uda?
    Browar domowy SKOTAR
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Byłeś przed chmieleniem? Wg. mnie możesz spokojnie czekać do usunięcia awarii. Musiała by się zakazić brzeczka i to zakażenie musiało by wpłynąć na smak. Jedyna bolączka to ponowne podgrzewanie od niższej temperatury.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • metalsrem
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.09
      • 239

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedzi
      Byłeś przed chmieleniem? Wg. mnie możesz spokojnie czekać do usunięcia awarii. Musiała by się zakazić brzeczka i to zakażenie musiało by wpłynąć na smak. Jedyna bolączka to ponowne podgrzewanie od niższej temperatury.
      Awaria prawdopodobnie szybko usunięta nie będzie, brzeczka jeszcze się nie zagotowała, ok 95 stopni miała, więc przed chmieleniem było.
      Browar domowy SKOTAR

      Comment

      • kjaros
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2007.03
        • 378

        #4
        Wydaję mi się że nawet doba czy dwie nie wpłyną niekorzystnie. Jedynie stracisz czas na ponowne podgrzewanie.
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

        Comment

        • metalsrem
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.09
          • 239

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedzi
          Wydaję mi się że nawet doba czy dwie nie wpłyną niekorzystnie. Jedynie stracisz czas na ponowne podgrzewanie.
          Na piwo.org dostałem pomysł na zrobienie kwasa. Myślę, że część pójdzie na kwas, a część sobie poczeka> Będzie przynajmniej mały eksperyment dla potomnych.
          Browar domowy SKOTAR

          Comment

          • kowdi
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.04
            • 41

            #6
            Ja bym władował do fermentora i szczelnie zamknął. Jak fermentor (po oczywiście schłodzeniu) zacznie puchnąć to znaczy, że coś się w środku dzieje, a jak nie to jak tylko gaz wróci to dokończysz. Normalna procedura warzenia na dwa razy, tj. jednego dnia zacieranie, filtrowanie i wysładzanie a drugiego gotowanie i dalej. Temperatura 95*C raczej nie pozwoliłaby łatwo na zakażenie o ile wlałbyś to mniej więcej od razu do fermentora.

            W takich przypadkach tylko trzeba uważać, bo wlanie tak gorącej cieczy do fermentora i zamknięcie spowoduje najpierw, że objętość w środku się zwiększy (gwałtowne parowanie) i będzie próbować wywalić pokrywkę, a później jak będzie się schładzać to objętość w środku będzie maleć do tego stopnia, że nie tylko pokrywka będzie mocno wklęsła, a i ścianki wiadra może deformować o ile nie będziesz wyrównywał ciśnienia co jakiś czas przez minimalne uchylenie pokrywki.

            @edit
            A co do czasu to wiem, że raz od zakończenia gotowania do zadania drożdży minęło u mnie kilka dni (coś między 3-5) i nic złego z piwem się nie stało więc nie przejmowałbym się tym.
            Last edited by kowdi; 2015-11-27, 15:37.

            Comment

            • metalsrem
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.09
              • 239

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kowdi Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bym władował do fermentora i szczelnie zamknął. Jak fermentor (po oczywiście schłodzeniu) zacznie puchnąć to znaczy, że coś się w środku dzieje, a jak nie to jak tylko gaz wróci to dokończysz. Normalna procedura warzenia na dwa razy, tj. jednego dnia zacieranie, filtrowanie i wysładzanie a drugiego gotowanie i dalej. Temperatura 95*C raczej nie pozwoliłaby łatwo na zakażenie o ile wlałbyś to mniej więcej od razu do fermentora.

              W takich przypadkach tylko trzeba uważać, bo wlanie tak gorącej cieczy do fermentora i zamknięcie spowoduje najpierw, że objętość w środku się zwiększy (gwałtowne parowanie) i będzie próbować wywalić pokrywkę, a później jak będzie się schładzać to objętość w środku będzie maleć do tego stopnia, że nie tylko pokrywka będzie mocno wklęsła, a i ścianki wiadra może deformować o ile nie będziesz wyrównywał ciśnienia co jakiś czas przez minimalne uchylenie pokrywki.

              @edit
              A co do czasu to wiem, że raz od zakończenia gotowania do zadania drożdży minęło u mnie kilka dni (coś między 3-5) i nic złego z piwem się nie stało więc nie przejmowałbym się tym.
              Brzeczka jest w fermentorze, poczekamy zobaczymy. Akurat pierwsze piwo po letniej przerwie, wiec przynajmniej limit pecha chyba wyczerpany na sezon:-)
              Browar domowy SKOTAR

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kowdi Wyświetlenie odpowiedzi
                Normalna procedura warzenia na dwa razy, tj. jednego dnia zacieranie, filtrowanie i wysładzanie a drugiego gotowanie i dalej.
                Mam jednostkowe doświadczenie w tej kwestii, zacieranie jednego dnia a chmielenie miało być następnego dnia rano. Jednak w efekcie w garze zaczęła się formować jakaś nowa cywilizacja i jej fetor będę pamiętał do końca życia (jak na razie to był największy smród jaki znam ).
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                Przetwarzanie...
                X