Mam problem. Na początku gotowania brzeczki (miała ok 95 stopni), wyłączyli mi gaz, okazało się że jest to jakaś poważniejsza awaria i szybko tego nie naprawią. Teraz pytanie czy piwo już lać do kanału, czy może trochę poczekać do gotowania? Jeśli tak to ile czasu brzeczka może czekać by była szansa że piwo się uda?
Przerwanie gotowania brzeczki
Collapse
X
-
Byłeś przed chmieleniem? Wg. mnie możesz spokojnie czekać do usunięcia awarii. Musiała by się zakazić brzeczka i to zakażenie musiało by wpłynąć na smak. Jedyna bolączka to ponowne podgrzewanie od niższej temperatury.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało. -
Awaria prawdopodobnie szybko usunięta nie będzie, brzeczka jeszcze się nie zagotowała, ok 95 stopni miała, więc przed chmieleniem było.Browar domowy SKOTARComment
-
Na piwo.org dostałem pomysł na zrobienie kwasa. Myślę, że część pójdzie na kwas, a część sobie poczeka> Będzie przynajmniej mały eksperyment dla potomnych.Browar domowy SKOTARComment
-
Ja bym władował do fermentora i szczelnie zamknął. Jak fermentor (po oczywiście schłodzeniu) zacznie puchnąć to znaczy, że coś się w środku dzieje, a jak nie to jak tylko gaz wróci to dokończysz. Normalna procedura warzenia na dwa razy, tj. jednego dnia zacieranie, filtrowanie i wysładzanie a drugiego gotowanie i dalej. Temperatura 95*C raczej nie pozwoliłaby łatwo na zakażenie o ile wlałbyś to mniej więcej od razu do fermentora.
W takich przypadkach tylko trzeba uważać, bo wlanie tak gorącej cieczy do fermentora i zamknięcie spowoduje najpierw, że objętość w środku się zwiększy (gwałtowne parowanie) i będzie próbować wywalić pokrywkę, a później jak będzie się schładzać to objętość w środku będzie maleć do tego stopnia, że nie tylko pokrywka będzie mocno wklęsła, a i ścianki wiadra może deformować o ile nie będziesz wyrównywał ciśnienia co jakiś czas przez minimalne uchylenie pokrywki.
@edit
A co do czasu to wiem, że raz od zakończenia gotowania do zadania drożdży minęło u mnie kilka dni (coś między 3-5) i nic złego z piwem się nie stało więc nie przejmowałbym się tym.Ostatnia zmiana dokonana przez kowdi; 2015-11-27, 15:37.Comment
-
Ja bym władował do fermentora i szczelnie zamknął. Jak fermentor (po oczywiście schłodzeniu) zacznie puchnąć to znaczy, że coś się w środku dzieje, a jak nie to jak tylko gaz wróci to dokończysz. Normalna procedura warzenia na dwa razy, tj. jednego dnia zacieranie, filtrowanie i wysładzanie a drugiego gotowanie i dalej. Temperatura 95*C raczej nie pozwoliłaby łatwo na zakażenie o ile wlałbyś to mniej więcej od razu do fermentora.
W takich przypadkach tylko trzeba uważać, bo wlanie tak gorącej cieczy do fermentora i zamknięcie spowoduje najpierw, że objętość w środku się zwiększy (gwałtowne parowanie) i będzie próbować wywalić pokrywkę, a później jak będzie się schładzać to objętość w środku będzie maleć do tego stopnia, że nie tylko pokrywka będzie mocno wklęsła, a i ścianki wiadra może deformować o ile nie będziesz wyrównywał ciśnienia co jakiś czas przez minimalne uchylenie pokrywki.
@edit
A co do czasu to wiem, że raz od zakończenia gotowania do zadania drożdży minęło u mnie kilka dni (coś między 3-5) i nic złego z piwem się nie stało więc nie przejmowałbym się tym.Browar domowy SKOTARComment
-
).
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wychodząc na przeciw licznym głosom o zebranie piwnej terminologii w różnych językach przygotowałem słownik niemiecko-polski. Cały projekt podzieliłem na trzy części: słownik niemiecko-polski, nazewnictwo gatunków i rodzajów piw i słownik polsko-niemiecki (w przygotowaniu). Jest to „wydanie...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Tym razem prezentuję słownik polsko - niemiecki. Słownik niemiecko-polski / Deutsch-polnisches Bierwörterbuch:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=80915&highlight=piwny+s%C5%82owni k słownik
Użyte skróty: l.mn.- liczba mnoga, der, die das - oznaczenie...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment