Druga warka z brewkita - dziwne zachowanie piwa :)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 15

Druga warka z brewkita - dziwne zachowanie piwa :)

Witam serdecznie.
    Robię druga w życiu warkę z brewkita (Coopers English Bitter) i piwo ...dziwnie się zachowuje.

1. Pierwszy tydzień. Piwo wogóle nie pracowało przez rurkę. Baniak wydaje mi się, ze był szczelny. Wieka tez nie wybrzuszyło. Za to piana była przez ok 2 dni po sam dekiel, a później opadła. Po tygodniu blg zeszło z ok 12 do 3.

2. Piwo zlane na cicha do drugiego baniaka się obudziło. Co prawda rzadko pracuje przez rurkę, ale wieko jest cały czas wybrzuszone. Lekkie naciśnięcie uwalnia gaz przez rurkę. I tak już od przeszło półtora tygodnia cały czas ciśnie na wieko. Blg nie znane, ale podejrzewam ze niżej już nie będzie.

I teraz mam pytanie i dylemat.

Co piwo jeszcze robi jak przy zlewaniu blg było już niskie? Tak niskie blg chyba świadczy o tym, ze cukier już został przerobiony?
    Piwo leży już w fermentatorze 2,5 tygodnia. Tydzień na burzliwej i półtora na cichej. Chciałbym je butelkować, ale mam obawy o ganaty. Niby niskie blg, ale jak pisałem gaz cały czas ostro pcha wieko. Przez rurkę czuć przyjemne owocowe nuty. Dziwne.....
    Last edited by markx; 2015-11-27, 17:57.
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

Spróbuj... Jeśli jest lekko gazowane to daj zdecydowanie mniej cukru, jeśli nie to daj tyle co zwykle. Wszystko jest ok... podobno berwkity dziwnie bombelkują (ja nigdy nie robiłem z b-k)

Comment

• markx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.09
      • 15

Spróbuję...

Comment

• Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

BLG w brewkitach może zejść do 1-2. Także piwo może jeszcze pracować. W piwowarstwie radzę się opierać na wskazaniach balligometru, a nie wróżeniu z rurki fermentacyjnej.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• markx
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.09
          • 15

Dzisiaj BLG pokazało 2. Zabutelkowalem.

Comment

Przetwarzanie...