zacieranie a malusi garnek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jekub
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

    zacieranie a malusi garnek

    Powiedzmy że mam 6kg słodów i 9-10 litrowy garnek.
    A) słody dzielę na pół, zacieram, filtruję osobno, czyli robię dwa piwa i właśnie nie wiem czy do tego drugiego dodaje się chmiel, jak długo gotować?
    B) Słody zacieram i filtruję robię ekstrakt ok. 8l gotuję z chmielem, rozcieńczam wodą.
    C) wasza porada
    dziena
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Do chmielenia też używasz tego garnka?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Ad. C: darować sobie. Wydajność będziesz miał znikomą; urobisz się, piwa wyjdzie niewiele, a szansa na zepsucie większa niż przeciętnie.

      Comment

      • KapitanPlaneta
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.11
        • 69

        #4
        Nie ma sensu tak się bawić... rozumiem, że 100zł+ na gar to dużo, ale jako oszczędny człowiek polecam: zaopatrz się!

        W systemie garów 10l uwalisz wszystko dookoła, filtracja będzie upośledzona, będzie problem z chłodzeniem, stracisz za dużo czasu, a efekt będzie przeciętny. Gar to podstawa - oszczędzaj na wszystkim innym. Np szukaj tanich słodów i chmieli, używaj tańszych drożdży (serio gozdawa>fermentis), kup tania kapslownicę, nie używaj zaworka grawitacyjnego, oplot zrób samemu, butelki po śląskim i karpackim są najlepsze (35gr/st); ale gar to kup!

        Comment

        • jekub
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.08
          • 6

          #5
          Raczej płyta elektryczna mnie ogranicza a nie brak możliwości kupna gara. Zastanawiałem się nad jedno palnikową gazówką ale nie miałbym gdzie jej postawić. Dobra, ja jednak zrobię tak: podzielę słody na pół i zrobię dwie brzeczki. Jedną będę chmielił i gotował przez 60 min, a drugą gotował bez chmielu przez chwilę?? czy przez godzinę? Jak ktoś by odpowiedział czy drugą gotować chwilę czy trzeba 60min. Wszystko zleję pierwszą do fermentora, ostudzę, wleję drugą, ostudzę, uzupełnię wodą, zmierzę blg, dodam drożdże. Czekam na odpowiedź. Po wszystkim napiszę post jak to wyszło czasowo, jakościowo.

          Comment

          • KapitanPlaneta
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.11
            • 69

            #6
            możesz chmielić jedną partię, pamiętaj jednak, ze efektywniej się chmieli całość..

            Comment

            • jekub
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.08
              • 6

              #7
              to to wiem ale jak z gotowaniem drugiej warki czy bez chmielu dosłownie zagotować czy walić 60 min

              Comment

              • KapitanPlaneta
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.11
                • 69

                #8
                60min jest potrzebne do ekstrahowania chmielu... jeśli go nie ma to wystarczy zagotować.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  "Efektywność" chmielenia w tym przypadku ma znaczenie drugorzędne. Brzeczkę należy chmielić w całości, bo cała brzeczka reaguje ze związkami zawartymi w chmielu. W przypadku, gdy nachmielisz połowę brzeczki, druga połowa "zaowocuje" zwiększonym wydzielaniem archimedesów w gotowym piwie, wskutek niestrącenia ich przez alfakwasy. Ponadto wydajność chmielenia będzie nieco niższa.

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jekub Wyświetlenie odpowiedzi
                    Raczej płyta elektryczna mnie ogranicza a nie brak możliwości kupna gara.
                    Do wczoraj mialem ten sam dylemat, nawet znajdziesz nizej moj watek na ten temat. Go ahead, na plycie elegancko hula w garnku 30l, podgrzewa sie i gotuje elegancko. Grunt to delikatnie mieszac przy podgrzewaniu, coby wywaru nie przypalic. Tak jak koledzy pisza a Dzolana Krupa mowi: perdl szysko, bierz duzy gar i jazda z koksem.
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X