Planuję nastawić piwo miodowe wg prostego przepisu:
5kg pilzneński
chmiel Marynka 40g
drożdże Saflager w-34/70
miód naturalny wielokwiatowy (jeszcze nie wiem ile)
W jaki sposób mogę otrzymać z tych surowców piwo, które będzie miało wyraźny, lekko słodki smak miodu, ale też wyczuwalny smak piwa. Chodzi mi o to, czy podczas fermentacji nie sfermentuje cały cukier, pozbawiając piwa słodkości.
Chcę otrzymać piwo zbliżone do Ciechana Miodowego (przynajmniej pod względem słodkości)
Czy ktoś z Was próbował zrobić takie piwko? Jakieś wskazówki?
5kg pilzneński
chmiel Marynka 40g
drożdże Saflager w-34/70
miód naturalny wielokwiatowy (jeszcze nie wiem ile)
W jaki sposób mogę otrzymać z tych surowców piwo, które będzie miało wyraźny, lekko słodki smak miodu, ale też wyczuwalny smak piwa. Chodzi mi o to, czy podczas fermentacji nie sfermentuje cały cukier, pozbawiając piwa słodkości.
Chcę otrzymać piwo zbliżone do Ciechana Miodowego (przynajmniej pod względem słodkości)
Czy ktoś z Was próbował zrobić takie piwko? Jakieś wskazówki?