Cześć, w sobotę zamierzam uwarzyc moją pierwszą walkę. Na pierwsze piwo wybrałem dry stout i tu pojawia się moje pytanie. Zestaw surowców jest na 20 litrów piwa, ale boję się "zmarnować " całego zestawu na raz. Czy nie będzie problemu jeśli zrobię np. Dwa warzenia po 10 litrów albo 4 po 5? Czy jest jakiś problem poza stratą czasu?
Pierwsza warka, połowa surowców?
Collapse
X
-
Karmel 150 EBC w terminologii strzegomskiej jest jasny, w każdej innej ciemny. Ale jego zadaniem jest nadawanie smaku karmelowego, dlatego trzeba dodawać go normalnie do zacierania. Zawiera sporo cukrów fermentowalnych i szkoda je marnować.
W zasadzie jedynym słodem, który dodaje się po zacieraniu, jest barwiący. Ja jednak jestem przeciwnikiem takiego zabiegu i wszystkie słody, także barwiący, zacieram razem. Nie wpływa to negatywnie na smak piwa, a osobne dodawanie słodu barwiącego uważam za szukanie dziury w całym.
Comment
-
-
Po jakim czasie powinna ruszyć fermentacja?
Warzyłem w sobotę, zgodnie z tym co napisał kolega wyżej, żeby nie być wydyganiec, 20l. I mam pytanie. Fermentuję drożdżami safale 04, po jakim czasie powinna ruszyć fermentacja? I kolejne pytanie, miałem zestaw na stouta 12blg. Wyszło mi mało tego, że 21l to do tego 15blg, to dobry znak czy wręcz przeciwnie?
Comment
-
-
To zły znak, masz walnięty spławik albo coś nie tak z oczami.
Comment
-
Comment